Pantofii mușcau din tartan, bucăți mici din suprafața sintetică săreau în aer sub presiunea ”cuielor”. Era Florin Suciu care alerga spre finiș, în încercarea de a îngheța cronometrul cât mai rapid după zgomotul pistolului de start. Rezultatul? Cel mai bun timp din istorie pe 200 de metri, al doilea cel mai bun timp pe 100 de metri și record național cu ștafeta de 4×400 m.
Deținătorul celei mai bune performanțe românești pe 100 m, Daniel Cojocaru, făcuse de 6 ori și recordul național al României pe 200 de metri, cel mai bun timp al său fiind realizat în 1994, 20:75. Florin Suciu s-a apropiat pas cu pas de această bornă, iar în 2005, a alergat la un Campionat Balcanic în Novi Sad 20:70. ”Era oarecum final de sezon, se cam terminase tot, am revenit la Timișoara. Eram la pescuit cu tata, când am primit un telefon de la cineva de la Federație să-mi zică că trebuie să merg la Balcaniadă. Nu prea aveam niciun chef, vream să mă odihnesc, fusese un an greu. Am stat pe baltă toată noaptea și la 05.00 primesc din nou un apel. Eram așteptat de mașină să-mi fac bagajele și să mergem în Serbia. Nu mă mai antrenasem deloc de când revenisem acasă, dar mi-am luat echipamentul și m-am dus. Noroc că la acea competiție, ca niciodată la Balcaniadă aș putea spune, au fost și calificări. Parcă am scos un 21.60. În finală, am plecat primii 150 m foarte tare, tare de tot, m-am uitat în jur și nu mai era nimeni. Dar dintr-o dată m-am trezit cu 2 adversari lângă mine, nu am mai putut reacționa. Am terminat la fotofiniș. După o perioadă bună de timp am realizat însă că făcusem record național. Chiar dacă am avut perioada premergătoare concursului în care nu m-am pregătit, s-a văzut munca din spate depusă tot anul”, și-a adus aminte bănățeanul. La doi ani distanță, în 2007, Florin Suciu s-a apropiat la 3 sutimi de secundă de recordul național deținut de Cojocaru la 100 m, 10:21. ”Când am alergat 10:24 puteam sigur mai repede dar la cursa aia m-am relaxat prea devreme. Eram în calificări și cum nu prea exista cineva în acel moment care să mă bată, m-am destins. Oricum, nu-mi pare rău de nimic”, precizează Florin.
Junior la Poli Timișoara, recordman la atletism
Florin Suciu (38 de ani) alerga de mic, dar cu balonul la picior, la Poli Timișoara. Nu vom ști dacă ar fi ajuns un nou Emeric Dembroschi, eroul de la Guadalajara, dar ce a pierdut fotbalul, a câștigat atletismul. Cum a trecut de la minge la ”cuie”, povestește chiar el: ”Eram în clasa a IX-a, a fost un cros, nu mai știu ce premii erau, m-am dus acolo și parcă am ieșit pe locul 3. O perioadă am fost la ambele sporturi, au fost și ceva certuri între cei doi antrenori, dar până la urmă am ales atletismul sub îndrumarea lui Ioan Damaschin”. A încercat semifond, a alergat sub 2 minute, dar nu i-a plăcut și astfel a ajuns să alerge sprint. ”Antrenamentele erau uneori și de 2 ori pe zi, și alergare, și sală. Se făceau doar bucăți, nu mai mari de 500 de metri. Oricum, mie îmi plăceau cele scurte de 50-60-100 m, mai mult de atât nu prea mai mă încântau. Doar când făceam noi de plăcere alergam încet 40-50 de minute. Chiar dacă antrenamentele erau grele, chiar dacă apăreau anumite probleme, nu m-am gândit niciodată să mă las, mereu am vrut să alerg mai repede”, ne-a explicat Florin. Faptul că a fost focusat pe antrenamente la toate vârstele, s-a văzut în rezultate, Suciu deținând și la această oră recordurile naționale pe 400 de metri la Juniori 1 și pe 200 de metri la tineret.
A făcut parte din ștafeta de record național (4x400m)
Pe lângă recordul național realizat pe 200 de metri, Florin Suciu a făcut parte și din cea mai rapidă ștafetă românească pe distanța de 4×400 m, alături de Vasile Boboș, Marian Câmpeanu și Ioan Vieru, echipă care deține recordul pe această distanță, 3.04:23 (2006, Goteborg). ”Antrenamente specifice pentru ștafeta de 4x400m nu făceam, decât puțin înainte de concurs. Nu este ca la 4x100m, acolo unde se făcea ceva mai mult. Cu băieții mă înțelegeam foarte bine, tot ce făceam, făceam împreună, eram uniți. Drept dovadă, și rezultatele pe care le-am avut. M-am înțeles bine cu toată lumea, parcă acum nu mai e la fel”, ne-a spus timișoreanul, care ne-a explicat și de ce ai nevoie pentru a fi un atlet de top: ”Trebuie să ai talent pentru sportul pe care-l faci, să ai sprijin din partea tuturor și să-ți placă enorm ceea ce faci. N-am zis nimic de muncă, dar asta se subînțelege, fără muncă nu poți face nimic”.
Când vor cădea recordurile lui Bolt?
Usain Bolt, acum retras din atletism, încă deține recordurile pe 100 m (9:58), respectiv 200 m (19:19), și pare că le va mai deține mult timp de acum încolo. Asta este și părerea lui Florin Suciu: ”La ce e acum îmi este foarte greu să cred că se va alerga așa de repede prea curând. Ce a făcut Bolt a fost un fel de ce fac Messi și Ronaldo împreună. Trebuie să mai treacă ceva timp. Ambele recorduri sunt wow, atât la 100 m cât și la 200 m, dar cred că la 200 m poate cădea ceva mai repede. La 100 m, e mult mai greu”.
În 2007, a fugit alături de recordmanul lumii
În 2007, Florin Suciu a fost în lotul României deplasat la Campionatul Mondial de la Osaka, unde în calificări a alergat alături de Asafa Powell. Powell a trecut finișul în 10:34, Suciu în 10:38. ”A fost un concurs unde m-am simțit diferit pentru că am concurat alături de cel care pe atunci deținea recordul mondial, cu Asafa Powell. Din cauza asta a fost mai deosebit. Am alergat cot la cot cu el, eu pe culoarul 1, el pe 3. Clar, una dintre cele mai frumoase curse”, a declarat timișoreanul. Florin a ajuns în sferturi, unde cu 10:41 nu a putut trece mai departe, Asafa Powell a alergat finala, cu 9:96 luând medalia de bronz.
A lucrat în construcții, în Germania
În 2009, Florin Suciu a renunțat la atletism și a plecat să muncească în construcții, undeva lângă Frankfurt. ”Aș vrea să uit perioada aia, aș vrea să nu-mi mai aduc aminte ce m-a făcut să mă las. Am simțit nevoia să nu mai fac atletism. Am plecat și atât. Nu am mai vrut să revin. Am lucrat în construcții în Germania, tatăl meu era deja acolo. După 8 ani, am decis să revin acasă, tot la Timișoara. Nu cred că o să mai am vreo legătură cu atletismul. Nu am mai mers nici să asist la competiții, dar poți vedea orice de acasă. Oricum, nu mai sunt așa de pasionat cum eram înainte”, povestește fostul sportiv.
Florin Suciu PB
- 200m: 20:70
- 100m: 10:24
- 400m: 46:25
- 60m sală: 6:76
- 200m sală: 21:63
- 400m sală: 47:13
Foto: Florin Suciu, arhivă personală