Oficialii români de la Federația de Atletism continuă să încalce regulamentele. Cu bună știință! De data asta neregulile au apărut la proba de aruncarea greutății. Gheorghe Gușet și antrenoarea Lorena Boberschi au informat organismul mondial care a dat asigurări că va cerceta atent sesizarea.

La proba de aruncarea greutății de la Campionatul Național de Atletism, competiție care s-a desfășurat la Pitești (25-26 iulie), sportivii au aruncat de pe un sector ridicat. ”Așa ceva nu se poate! Platforma a fost cu 15 centimetri mai înaltă. Cercul trebuie să fie la nivelul sectorului de recepție. Totul este făcut pentru a avantaja favoriții”, a precizat Lorena Boberschi care a trimis o scrisoare forului mondial de atletism, IAAF. ”Răspunsul a venit. Vor cerceta toate datele pe care le-am trimis”, a adăugat fosta antrenoare a celui mai bun aruncător de greutate din România, Gheorghe Gușet (record național atât în aer liber – 20.84 cât și în sală – 21.04). ”Nu am nimic cu nimeni. Cer doar respectarea regulamentului!”, a continuat antrenoarea, adăugând: ”Cer public ministrului Tineretului și Sportului (n.r. – Gabriela Szabo) să se sesizeze și să facă o anchetă”. Regulamentul aprobat de IAAF cere ca înălțimea cercului să fie la nivel cu terenul exterior, iar interiorul la 14-26 milimetri sub nivelul superior al marginii cercului. ”Arbitrii sunt la comanda boss-ului din fruntea FRA, căruia i se rupe de regulile IAAF”, a comentat și Gheorghe Gușet.

Lorena Boberschi

Lorena Boberschi

Șir lung de nereguli!

Neregulile de la aruncarea greutății vin după o serie de probleme apărute în acest an: ștafeta de 4 x 100 metri a scos un timp ireal, surse din federație spunând că a fost o încercare ilegală de a califica echipa la Mondiale, rezultatele de la triplusalt în timpul unui Grand Prix au fost omologate chiar dacă valorile vântului au fost peste cele normale, unor atleți li s-au tăiat din timpii pe care i-au scos în competiție tocmai pentru a nu face baremul (Ioana Gheorghe, la 200 de metri, s-a trezit cu o secundă în plus la timpul oficial), unii sportivi nu vor fi trimiși la Mondiale, chiar dacă au scos baremuri de participare (este și cazul maratonistei Daniela Cârlan).

Zona de aruncări

Zona de aruncări

Campioana națională de marș, lăsată acasă

Andreea Arsine (26 de ani) este campioana națională a probei de 20 de kilometri marș. Acum o săptămână termina cursa prima cu un timp de 1.34:53. Timp care este în baremul (1.36.00) pentru Campionatele Mondiale din China, de la finalul lui august. A fost felicitată și trimisă la anti-doping pentru ca totul să fie în regulă. Stupoare însă! A doua zi, oficialii buimăciți din FRA îi transmit că nu poate fi luată pentru că traseul nu este omologat! Explicăm tocmai pentru a accentua, cursa în care se oferă titlul de campion/campioană național/ă nu valorează nimic la IAAF sau în străinătate! ”Acest incident m-a setat și mai hotărât spre obiectivele pe care le am. Am făcut baremul pentru Mondiale și pentru Rio. Îl voi confirma oficial încă odată! Momentan sunt campioană națională, campioană balcanică și câștigătoarea Cupei României”, a spus Arsine. ”O să am grijă pe viitor ca totul să fie în regulă în competițiile la care voi participa, dacă FRA nu are această preocupare”, a adăugat atleta din Galați.

Arsine Andreea

Arsine Andreea

”Mă antrenez pentru o cursă din octombrie din Anglia pentru baremul de Rio și pentru CN, unde vreau să bat recordul național. Felicitări FRA pentru că vă bateți joc de munca sportivilor și pentru ajutorul acordat!”, a precizat supărată atleta.

Zona de aruncări, la Pitești

Zona de aruncări, la Pitești

Surse din FRA susțin că traseul a rămas neomologat deliberat, la ordinul conducerii, pentru ca federația să nu mai fie nevoită să mai ducă și alți sportivi în China, la Campionatul Mondial.