Exact cum ați citit! Te echipezi, pui pantofii de alergare în picioare, ieși pe ușă, începi să fugi și ești arestat! Foarte posibil și bătut măr! Probabil ajungi și la pușcărie! Și dacă se consideră că are legătură cu politica, da, joggingul și politica, riști să stai la ”mititica” pe viață.

riots-burundiLocalitatea Bujumbura, pe malul vestitului lac Tanganyika, lac ascuns în marea fractură tectonică a Africii de Est! Capitala statului Burundi, Africa, stă lipită pe malul unuia dintre cel mai mare lac de apă dulce de pe glob, după Baikal. Bazinul lacustru are 673 de kilometri lungime, pe direcție nord-sud, o lățime medie de 50 de kilometri și adâncimea maximă, în nord, de 1.470 de metri. Orașul are cam 500.000 de locuitori, într-o țară care adună 11 milioane. Burundi a fost colonie nemțească, apoi belgiană până în 1962. Apoi regat, apoi dictatură. Multe lovituri de stat, multe revolte, revoluții, sărăcie lucie, și o falie din ce în ce mai adâncă între Hutu (85%) și Tutsi (14%), cele două grupuri etnice principale din țară. Falie care a dus la genocid! La două! Primul în 1972, când armata minorității Tutsi aflată la putere a omorât peste 100.000 de oameni, iar al doilea în 1993, când majoritatea Hutu a produs peste 25.000 de morți în rândul Tutsi!

Și ce legătură are asta cu joggingul? Are, pentru că din cauza tensiunilor interetnice lumea a început să alerge în grup! De obicei cei din neamul Hutu formau grupurile lor, uneori sute de oameni, iar Tutsi altele, poate la fel de numeroase. Alergau pe străzi, în diminețile din weekend, cântau, și apoi petreceau restul de zi bând bere. Alergatul devenise o adevărată religie, o adevărată cultură! Încet au apărut și conflicte între grupurile de alergători. La început se înjurau, până au ajuns la bătăi și chiar omoruri. Nu acesta a fost motivul în care joggingul a fost interzis! Politica a fost!

Jogging-ul în Burundi, pe când era permis

Jogging-ul în Burundi, pe când era permis

Pierre-NkurunzizaPreședintele Pierre Nkurunziza (52 de ani), jumătate Hutu, jumătate Tutsi, a anunțat în 2014, ne spune bbc.com, că va candida pentru un al treilea mandat, lucru interzis prin constituția din Burundi, explicând că în primul a fost desemnat și nu ales. Exact ca Ion Iliescu, în Romania! Anunțul a fost urmat de un val de prosteste multe din ele realizate de grupurile de alergători. Drept urmare, scrie dailymaverick.co.za, Nkurunziza a interzis joggingul, iar mulți dintre cei care s-au opus și aveau grupuri de alergători au ajuns în pușcărie, cu sentințe între 5 ani și închisoare pe viață! Alte proteste au urmat, a fost încercată chiar și o lovitură de stat, Nkurunziza a rezistat și în 2015 a fost ”ales” din nou, pentru a treia oară, președinte.

zone de jogging agreate

Locuri special amenajate pentru jogging și sport

Pentru a alerga alături de alții în Burundi trebuie să te înscrii într-un club de jogging agreat, să ai permis pentru așa ceva și să folosești doar unul din cele 9 locuri puse la dispoziție de guvern! Dacă alegi să alergi singur, ai șanse să scapi dacă nu ești văzut, dar cel mai probabil vei fi amendat și bătut de poliție! Zonele în care se permite joggingul seamănă mai mult cu niște terenuri de sport ale unor școli, precizează Peter Frick-Wright într-un impresionant reportaj pentru outsideonline.com, unde mai mult se face aerobic decât se adună kilometri. ”Am plecat să alerg cu Ferdinand Nitunga pe străzi. Practic, încălcam legea. După un timp mi-a spus să încetinim pentru că mă auzise cum respiram”, povestește Frick-Wright. Interzicerea joggingului a venit ca urmare a faptul că președintele consideră că totul s-ar putea transforma într-un protest ce ar putea să destabilizeze țara, șeful-dictator fiind totuși foarte apropiat de sport: este un fost profesor de educație fizică ce obișnuiește să înoate zilnic pentru o oră și apoi, la prânz, să joace fotbal sau baschet pentru 2 ore. (foto: Dominic Nahr pentru outsideonline.com; washingtonpost.com; dianabuja.wordpress.com; dailymaverick.co.za, blackshirtboy.deviantart.com)

Diane NukuriUna dintre cele mai cunoscute atlete din Burundi este maratonista Diane Nukuri-Johnson, născută în 1984 la Kigozi-Mukike, acum rezidentă în SUA. A început să alerge la 14 ani, iar la 15 a participat la Jocurile Olimpice de la Syndey la proba de 5.000 de metri. În 2001, a luat bronzul la 10.000 de metri la Jocurile Francofoniei desfășurate în Canada și nu s-a mai întors acasă cerând azil politic, tătăl ei fiind ucis în războiul civil din Burundi. A doua participare la Jocurile Olimpice a fost în 2012, la Londra, unde a terminat maratonul pe locul 31. Nukuri deține recordurile Burundi la 1.500m, 5.000m, 10.000m, semimaraton și maraton (2.27.50).

Haosul domnește și în aceste zile în Burundi, observatorii internaționali spunând că se riscă un nou genocid de proporțiile celui din Rwanda, acolo unde au murit în jur de 1 milion de persoane. Din cauza instabilității, mulți atleți din Burundi, unii dintre ei medaliați la Campionatul Mondial de Atletism în Sală, au ales să se antreneze în alte țări. Francine Nyionsaba, campiona mondială la 800 de metri (2.00:01), a ales Statele Unite pentru cantonament, iar Antoine Gakeme, vice-campionul mondial al aceleiași distanțe (1.46:65), Spania.