Eugen Șorop, premiere la Corcova
Eugen Șorop, premiere la Corcova

Eugen Șorop, încă un campion de atletism din Turburea

4shop.ro

Ce vă spune Turburea? Comuna Turburea, din judeţul Gorj? Constantina Diţă (44 ani), campioană olimpică. Şi Lidia Șimon (40 ani), campioană mondială. Ambele, de maraton. Şi, dacă nu ştiaţi, şi Eugen Șorop (24 ani). De două ori vice-campion naţional la maraton, un loc trei la semi-maraton şi două la alergare montană.

Anul trecut, la Campionatul Naţional de Maraton, Șorop a ajuns pe poziţia a doua în spatele colegului său de la Târgu Jiu, Daniel Lupulescu (n.r. – cei doi, împreună cu Gabi Gorun, au ieşit campioni naţionali cu echipa). “Dani a plecat de lângă mine pe la km 23. Am avut o cădere atunci, că m-a lăsat singur, dar mi-am revenit. Pe la km 30 eram pe locul 5 sau pe 6. La Arena Naţională i-am depăşit pe Claudiu Gorgan şi pe Alex Corneschi şi parcă şi Secară era acolo”, povesteşte Șorop. “Cu 3 săptămâni înainte avusesem o verificare de 30 de km. A mers bine, dar la maraton nu am mai avut acelaşi timp”, adaugă olteanul. Anul acesta? “Obiectivul pe 2014 este să-i dau o bucată lui Daniel! La maraton! Aşa, prieteneşte. Să fug doar o secundă mai tare!”, ne spune râzând atletul. Sportivul care alerga maratonul pentru prima dată în 2011 (vice-campion naţional) are şi alte obiective pentru acest sezon: “Vreau să mă calific la Balcaniada de alergare montană şi, la aceeaşi probă, să încerc să merg şi la Europene. Apoi am o cursă, un grand prix, la 3.000 obstacole. Plus, să ies bine la Albă Iulia City Race şi la Maratonul Cluj, unde s-ar putea totuşi să facem echipă la ştafeta, eu şi Daniel. Vreau să câştig şi Campionatul Naţional de alergare montană”.

Eugen Șorop și Daniel Lupulescu, la Campionatul Național de Maraton
Eugen Șorop și Daniel Lupulescu, la Campionatul Național de Maraton

A vrut la fotbal

Eugen Șorop a început atletismul dintr-o joacă, aşa cum chiar el ne-a declarat. “În clasa a 5-a directorul şcolii din Turburea, care era şi profesor de sport, m-a văzut la un concurs iar după doi ani am ajuns la liceul sportiv din Târgu Jiu. Eu vream la fotbal, la clasa de fotbal, dar nu mai erau locuri. Atunci am ajuns la atletism, a început să-mi placă şi gata. Cam asta a fost”, ne povesteşte atletul care are 72 de kg şi 1.75 m înălţime. În satul natal nu alerga zeci de kilometri până la şcoală şi înapoi, aşa cum sună povestea tuturor atleţilor kenyeni, dar, din când în când, mergea alături de puștii din familie cu vacile la păscut.

“O făceam destul de des în copilărie. Plecam cu verii mei, pierdeam toată ziua”, ne-a declarat sportivul care mai are două surori mai mari, ambele cu copii, Angela şi Carmen.

Munceşte şi se antrenează

Alergătorul antrenat de Viorica Dima nu are o viaţă tipică de sportiv, este de altfel şi cazul lui Daniel Lupulescu care munceşte full-time, antrenându-se doar o dată pe zi pentru că are în acelaşi timp şi un job. “Până mai acum o perioadă lucram la pază. Acum sunt supervizor la un depozit de material lemnos. Lucrez o zi da, una nu. Deci, când sunt la job trebuie să petrec mai mult de opt ore că să adun normă. E puţin aiurea să stai toată ziua în picioare, în frig, dar nu mă plâng. Nu-i muncă fizică, doar scriu, măsor lemnele…”, a precizat Șorop care este înscris şi la clubul montan White Wolf: “Ne ajută mult, pentru că ne plăteşte transportul şi taxele de participare la unele curse”.

Un fier i-a străpuns talpa

În 2012 un fier i-a străpuns talpa piciorului. Când făcea o baie. “Sper ca anul acesta să nu mă mai accidentez. A fost singură problema a mea. De fapt, acum ceva ani Lidia Șimon ne-a trimis nişte adidaşi din America. Păreau cam mici, i-am purtat fără şosetă, am crezut că se lasă. După testul de 30km, când mi i-am dat jos, aveam mari dureri la tendonul lui Ahile. M-a ţinut mai mult de o lună”, povesteşte Șorop.

Eugen Șorop, alături de colegi - Marius Bușcă, Andrei Ștefana, Daniel Lupulescu, Ionuț Zincă și Marius Ionescu
Eugen Șorop, alături de colegi – Marius Bușcă, Andrei Ștefana, Daniel Lupulescu, Ionuț Zincă și Marius Ionescu

A pierdut din cauza altora care s-au dopat

“Am o părere foarte proastă despre cei care se dopează. Nu uit că am pierdut din cauza lui Mîneran 1.200 de lei după CN de semi-maraton. L-au prins dopat (n.r. – Sorin Mîneran a fost suspendat între 2010-2012 pentru testosteron), dar tot degeaba, nu i-au luat medalie, nu i-au luat nimic, ba mai mult a fost premiat şi de clubul lui. Din păcate antrenoarea nu a făcut o cerere la FRA să ni se dea nouă ce ni se cuvenea”, îşi reaminteşte atletul din Turburea.

Berea? Alergarea? Mai bine ambele!

“În fiecare seară e loc de o bere. Nu ştiu cum sunt alţii dar pe mine nu m-a durut niciodată nimic. Nici ficatul, nici pe dreapta, nici pe stânga. Oricum nu consum înainte de antrenamente sau concursuri, ci seara, după. Te relaxează! A fost odată când ne-am întins mai mult în noapte, a două zi am rupt tot. M-am simţit ca un leu!”, ne-a spus râzând Sorop.

DESPRE

Viitor: Mă gândesc la Europene şi la Balcanice. Poate şi la Mondiale, dar trebuie să se schimbe ceva pe la club, totuşi. Sper să nu mai am problemele de anul trecut când am avut barem dar nu am fost lăsat să particip. La pistă, cred că mă bag odată anul ăsta şi o să încerc să scot 31.00 la 10.000 de metri. Să vedem!

Antrenamente: Nu prea facem forţă, adică sală. Îmi plac toate antrenamentele. Toate distanţele. Facem şi 10x1km şi 400m, 600m, 800m, 1 km, 1.5 km şi apoi invers, un fel de scăriţă.

Încălțăminte: Desculţ nu alerg. Dacă avem în program 10 ture, apoi speciale, lansate şi iar 10 ture, alea dacă-s pe iarbă, pentru că-s mai uşoare, nu-i problemă. Cel mai bine mă simt în Adidas. Acum am nişte Asics-uri. Am dat 50 de lei pe ei.

Gabi Gorun: Ne pare rău că aplecat Gabi. Era un om de bază aici. Poate o să poată merge cu noi la Alba Iulia. Sper să repetăm figura de la Corcova şi la Alba Iulia City Race. La Corcova, Lili Danci ne-a scos pe primul loc. Dacă nu era ea nu cred că prindeam prima poziţie!

Eugen Șorop (2010 – 2013)

2013
CN Maraton, loc 2 – 2.28.45
CN Alergare Montană, loc 3
CN semi-maraton, loc 22 – 1.13.25

2012
Maraton, loc 6 – 2.41.19
10.000m, loc 6 – 32.57.72

2011
Maraton, loc 2 – 2.26.45
CN Alergare montană, loc 3
CN Semi-maraton, loc 3 – 1.09.20

2010
Semi-maraton, loc 10 – 1.10.17

PB
5.000m – 15.38:22
10.000m – 32.57:72
Semi-maraton – 70.17
Maraton – 2.26.45