Enko
Enko

Enko! Pantoful de alergare mecanic! Prezentare

4shop.ro

Un pantof de alergare ”extraterestru”, Enko seamănă mai mult cu o mașinărie cu părțile mecanice la vedere decât cu încălțămintea de fugă clasică. Pantoful prezintă sub talpă un sistem de amortizare a șocurilor care prevede un arc ce se poate schimba când se uzează.

Partea de deasupra a pantofului de alergare Enko arată la fel ca orice alt adidas clasic, dar partea de jos, talpa, nu se aseamănă cu nimic altceva. Pantoful are un sistem de absorbție al șocurilor care este ajustabil în funcție de greutatea fiecărui alergător și poate fi setat pentru mers sau pentru alergat. ”Creierul” din spatele acestui pantof inovator este Christian Freschi, un alergător amator care deține o companie de design aeronautic în Toulouse, Franța, și care s-a ocupat de dezvoltarea Enko timp de 12 ani. Fabricanții susțin că Enko ”optimizează pasul de alergare, reduce oboseala și lasă oamenii să fugă mai mult timp fără să simtă efortul”. Pantoful se găsește la cumpărare deocamdată doar pe site-ul oficial, dar la un preț destul de ridicat, cel puțin pentru moment, 359 de euro. ”Oferim 20 de mm de amortizare acolo unde încălțămintea clasică cea mai scumpă și mai sofisticată dă 3 mm. Putem regla arcul în funcție de greutatea alergătorului. Obiectivul este să vindem 1.000 de perechi pe lună, în fiecare lună, în 2016”, a declarat pentru Le Parisien, inventatorul Christian Freschi.

sistem-enko

Conceptul, teoria din spatele acestui pantof inovator, este simplă. Când se apasă pe talpă șocul este absorbit în arc, iar în momentul când se împinge în suprafața de sub picior șocul este eliberat prin ”dilatarea”, expansiunea, arcului. Talpa, dacă se usează, se poate shimba, nefiind nevoie să achiziționezi o nouă pereche. ”Principalul scop al Enko nu este performanța în competiții ci mai mult sănătatea fiecărui alergător”, se arată pe site-ul oficial.