Campbell Kemoy

E jamaican și aleargă la fel de repede ca Floroiu

Când vă gândiți la Jamaica, există Bob Marley, rapsodul, și Usain Bolt, Asafa Powell, Nesta Carter, Yahan Blake, cei mai tari sprinteri de pe planetă. A auzit cineva de un fondist care să alerge 5.000 m la fel de tare precum o făcea Ilie Floroiu?

Deține recordurile naționale din Jamaica la 3.000 de metri, 7.41:87, la 5.000 de metri, 13.20:39 și la 10.000 m, 28.06:40, îl cheamă Campbell Kemoy, născut și crescut în insula unde toată lumea respiră sprint, nu e naturalizat, și încearcă să-și facă un nume alergând distanțe lungi și foarte lungi, lucru care pare o ciudățenie în micul stat din Caraibe. A început totul dintr-o simplă cerere a profesorului lui de sport, cum povestește pentru Spikes, site iaaf.org. ”M-a pus să alerg 5 kilometri. Am terminat pe locul trei și de atunci mi-am spus să-i dau fondului o șansă”, povestește Campbell. Și, totul a funcționat! Jamaicanul a ajuns la Jocurile Olimpice și la Campionatele Mondiale, unde, la 5.000 de metri, a terminat pe locul 10.

A primit o bursă la o facultate din SUA și încet-încet și-a făcut un nume în probele pe care oricine ar putea spune că un jamaican nu le poate alerga, semifond și fond. ”Mi-a plăcut să iau startul alături de nume mari ca Mo Farah sau Paul Chelimo, pentru că te fac să-ți depășești limitele”, a spus sportivul care s-a născut la o fermă în Jamaica.

”Continui să fac acest lucru și pentru a deschide ochii tinerilor din Jamaica, pentru a vedea că nu toți trebuie să fie sprinteri. Mult lume mă întreabă de ce alerg distanțe așa de lungi. Pentru că îmi place și pentru că trebuie să demonstrez un lucru: jamaicanii pot fi buni indiferent de distanța pe care o aleargă”, a conchis Campbell pentru Spikes. (foto: Facebook Kemoy Campbell)