Maratoniști din Kenya

După Rusia, Kenya! Dopajul, șantaj și amenințare!

Un antrenor kenyan a declarat că trei maratoniști au plătit pentru ca federația africană să nu-i acuze de dopaj. Paul Simbeloi, care pregătește atleți în Iten, primește acum amenințări cu moartea.

Paul Simbeloi
Paul Simbeloi

”Am informat poliția despre aceste aspecte. Oficialii vorbesc cu sportivi sau cu antrenori și cer bani spunându-le că știu că se dopează”, a spus Paul Simbeloi care, după ce a prezentat poliției informațiile pe care le deține, s-a ascuns pentru că a început să primească numeroase amenințări cu moartea. ”Nici l-a telefon nu mai răspund de frică”, a declarat el pentru USA Today. ”Polițiștii m-au atacat și ei. Unul mi-a spus că m-ar putea costa viața aceste acuzații”, a adăugat antrenorul african pentru Sunday Times, fără să spună însă numele celor trei maratoniști. Și antrenorul campionului lumii la 800 de metri, David Rudisha, crede că africanii trebuie să pună la punct un sistem anti-doping foarte bun, pentru că riscă, aceeași soartă ca a Rusiei, să nu mai participe la Jocurile Olimpice de la Rio. ”E nevoie de credibilitate”, a spus Colm O’Connell. Pe de altă parte trei oficiali kenyeni, David Okeyo, membru în consiliul IAAF, președintele federației africane, Isaiah Kiplagat, și un alt oficial, Joseph Kinyua, sunt investigați în Kenya pentru delapidarea a 700.000 de dolari. În reportajele ARD, care au dus la investigația comisiei WADA și mai apoi la suspendarea Rusiei din atletism, au fost aduse acuze foarte grave și la adresa sportului din Kenya.

Fără atletism la Jocurile Olimpice de la Rio

Lucrurile s-ar putea complica foarte tare pentru atletism care ar putea lipsi de la Rio. O ipoteză greu de crezut, de exemplu ciclismul, sport care a avut în trecut aceleași probleme, nu a fost ”eliminat”, dar care a fost expusă de Richard McLaren, unul dintre cei trei membri ai comisiei al cărui raport a dus la suspendarea Rusiei. ”Da, poate să fie o recomandare pe care o să o facem. Încă nu am prezentat raportul despre IAAF pentru că sunt anchete în curs de desfășurare. Dar o vom face!”, a spus McLaren pentru o publicație australiană.