Familia Marghiev
Familia Marghiev

În iulie, dopată! Acum, atleta anului în Basarabia!

În Basarabia, atletismul pare rupt din alt film. La nivel mondial, IAAF l-a scos pe Justin Gatlin de pe lista din care se alegea atletului anului pentru că se dopase și revenise în curse după o suspendare de patru ani, la vecinii de peste Prut, o atletă care a revenit în iulie 2015, după doi ani pe bară din cauza dopajului, a fost aleasă atleta anului.

Zalina Marghiev
Zalina Marghiev

Federația de Atletism din Moldova a premiat, așa cum fac toate federațiile din lumea asta, cei mai buni sportivi și antrenori ai anului 2015. Cel mai bun atlet al anului a fost numit Serghei Marghiev (23 de ani), cea mai bună atletă a anului a fost aleasă Zalina Marghiev (27 de ani) iar antrenorul anului, nimeni altul decât tatăl lor, Soslan Marghiev, care îi pregătește pentru aruncarea ciocanului. Antrenorul basarabean o pregătește de asemenea și pe cealaltă fată din familie, pe Marina Marghiev (29 de ani), la aceeași probă, toți trei copiii fiind calificați la Jocurile Olimpice de la Rio. Ce este ”inedit” la această familie de aruncători ai ciocanului este faptul că doi din cei trei copii ai antrenorului Marghiev au fost prinși dopați și suspendați pentru doi ani. Marina Marghiev a fost prinsă la un test efectuat înaintea Jocurilor Olimpice din 2012, substanța descoperită fiind stanozololul, iar Zalina, atleta anului în Basarabia, a fost suspendată până în iulie 2015 pentru că folosise stanozolol și dehidrohlorometiltestosteron. La o lună după ce a primit ok-ul să concureze a câștigat Balcaniada de Atletism de la Pitești, cu o aruncare de 73.97 metri, și s-a calificat astfel la Mondialele de la Beijing, unde a terminat pe poziția a 8-a (72.38 metri). Atât sportivii, cât și antrenorul-tatăl lor, au negat, la momentul când au fost testați și găsiți vinovați, că ar fi folosit substanțe dopante. ”Cineva ne-a întins o cursă. Vom încerca să aflăm cine”, spunea Soslan Marghiev pentru publika.md, în 2012. (foto: verdesca.md & captură eurotv.md)

La maratonul olimpic de la Rio de Janeiro, Basarabia va avea doi reprezentanți, un băiat, pe Roman Prodius (34 de ani, PB – 2.12.31, 2010), și o fată, pe Lilia Fisikovici (26 de ani, PB – 2.35.12, 2015)

La nivel mondial, oficialii IAAF au fost drastici în ce privește posibilitatea ca un fost sportiv suspendat pentru dopaj să devină atletul anului 2015. E vorba de Justin Gatlin, sprinterul care revenise după o suspendare de patru ani și alerga mai bine ca în tinerețe. O comisie a recomandat ca americanul să fie scos de pe lista de nominalizați, lucru care s-a și întâmplat, câștigătorul fiind numit decatlonistul Ashton Eaton.