Scoțienii vor să dezgroape morții! Vor o medalie de la o rusoiacă acuzată de dopaj, dintr-o cursă la care Paula Ivan a terminat pe poziția a doua. Era anul 1988, la Jocurile Olimpice de la Seul (Coreea de Sud)! Românca ar lua astfel ”aurul”!

Erau timpurile în care proba de 3.000 de metri era inclusă în programul de la Jocurile Olimpice. În 1988, Paula Ivan câștiga la Seul două medalii. Lua ”argintul” la 3.000 de metri (8.27:15), terminând cursa după rusoaica Tetyana Samolenko și înaintea scoțiencei Yvonne Murray. La 1.500 de metri devenea campioană, cu un timp care este și acum record olimpic al probei, 3.53:96. A fost o competiție la care URSS (26 medalii) și Republica Democrată Germană (27 medalii) au făcut legea. Au luat aproape jumătate din medalii (mai exact 41.74%), 53 de medalii din 127 acordate. ”Vrem finala de la 3.000 de metri de la Seul să fie investigată”, a tunat în Edinburgh News, soțul atletei Yvonne Murray, după ce Rusia a fost suspendată din atletism din cauza dopajul pe scară largă întreținut de stat. ”Realitatea este că rusoiaca Tetyana Samolenko a fost depistată pozitiv târziu, în 1993, deci e mai greu să se demonstreze că era dopată în ziua cursei, în 1988. Dar toată lumea știa ce fac acești atleți”, a spus și fostul antrenor al britanicei, Tommy Boyle. ”Acea cursă a durut-o pe Yvonne. Acum este timpul să se cerceteze. Normal ar fi ca noi să luăm medalia de argint. Rusoaica a fost suspendată doi ani pentru dopaj în 1993”, a adăugat Tom Mooney pentru radio BBC Scoția. O altă scoțiancă, Liz McColgan, vice-campioană olimpică în același an la 10.000 de metri, crede că dopajul era extins în tot Estul Europei, deci și România, nu numai în Rusia. ”Am fost și eu în aceeași situație din cauza atletelor din Rusia sau din Estul Europei. Cu toate astea nu știi dacă au luat medicamente interzise pentru că au vrut sau pentru că au fost forțate. Eu nu vreau locul I pentru că am ieșit pe doi”, a precizat McColgan.


Posibila, dar improbabila, investigație a finalei probei de 3.000 de metri de la Jocurile Olimpice de la Seul, ar fi benefică și pentru Paula Ivan, care ar deveni dublă campioană olimpică, și pentru România. Țara noastră a avut atunci două medalii, ambele aduse de Ivan, un ”aur” și un ”argint”, și ar ajunge astfel să aibă două de aur. ”Dacă aș fi răutăcioasă aș spune că mi-ar plăcea să se întâmple asta. Dar e greu, mai ales că a fost prinsă dopată în 1993, la cinci ani distanță de la cursă. Dacă era în același an mai ziceam. Atunci se luau primele patru la control, pentru ca, dacă era cineva prins, să se poată acorda medalia celei care urma. Eu oricum nu m-aș simți ca și cum aș fi luat aurul, pentru că am terminat pe doi. Atunci m-a bătut, pe linia de sosire, dar m-a bătut”, a comentat Paula Ivan, acum profesoară de sport la facultatea Spiru Haret.