Dopaj

Dopajul a intrat în ADN-ul atletismului! E prăpăd!

4shop.ro

O comisie independentă de investigație a Agenției Mondiale Anti-Doping a prezentat rezultate care par să demonstreze că lupta anti-doping a fost pierdută: șeful dopajului rusesc a distrus peste 1.400 de probe compromițătoare, guvernul rus a mușamalizat și impulsionat dopajul, serviciul rus de informații a plasat spioni printre agenții anti-doping, oficiali IAAF au primit milioane de euro pentru a ”spăla” sportivi dopați. Se cere excluderea Rusiei de la Jocurile Olimpice de la Rio.

Înainte de toate, unde se află România – Agenția Națională Anti-Doping (ANAD) și Federația Română de Atletism (FRA) – în acest ”haos” indus de folosirea seringilor?

 • doping-geneticLaboratorul care aparține Agenției Anti-Doping din Rusia a fost cel care a controlat-o și a găsit-o dopată pe Roxana Bârcă în 2013, imediat după cursa de 5.000 de metri din cadrul Universiadei, cursă pe care o câștigase. Au exisitat voci din anturajul sportivei care au susținut că probele au fost măsluite de ruși, pentru ca medalia de aur să revină locului doi, bineînțeles o rusoaică. ”Conspirația rusească” poate avea acum acoperire, laboratorului din Moscova urmând să i se retragă acreditarea WADA.
 • Directoarea ANAD, Valentina Alexandrescu, ne declara în 2014 că probele de urină sau de sânge nu pot fi măsluite de agențiile locale/naționale și că atleții găsiți dopați nu pot fi scăpați de nimeni din țară pentru că rezultatul ajunge direct la WADA. S-a demonstrat odată cu aceste investigații, așa cum bănuiam, că se poate. Organismele locale, în speță cele rusești, au putut interveni asupra probelor, au putut scăpa atleți. Persoane din lumea atletismului indicau același tipar și în România, ANAD-ul susținând contrariul.
 • ANAD-ul a atras atenția de mai multe ori că în structurile FRA sunt angajați foști sportivi care au fost suspendați pentru dopaj de mai multe ori sau care au primit suspendări pe viață. Chiar dacă WADA și IAAF recomandă, nu obligă, scoaterea lor din structurile organismelor naționale, la FRA nu s-a luat nicio măsură, persoanele respective fiind în continuare antrenori federali sau antrenori de copii și juniori.

epo

Se cere suspendarea Rusiei din toate competițiile sportive

Se pare că Rusia este ceea ce credea toată lumea că este! În urma investigațiilor jurnalistice făcute de televiziunea germană ARD, la finalul anului trecut, în care se dezvăluia cum funcționează mașina de dopaj rusească și cum sunt implicați oficiali de rang înalt de la IAAF în mușamalizare, o comisie independentă a WADA, condusă de Dick Pound, avocat canadian, a prezentat după 10 luni, un raport de 335 de pagini care arată un nivel de corupție și criminalitate în atletismul mondial și rusesc de o gravitate foarte mare. Comisia a cerut la finalul conferinței de prezentare a raportului, suspendarea Rusiei din toate competițiile, inclusiv de la Jocurile Olimpice de la Rio, Brazilia. Aceeași comisie a susținut că și alte țări au probleme asemănătoare.

Principalele date ale raportului legat de dopajul din Rusia
 • Șeful anti-doping din Rusia a distrus peste 1.400 de probe.
 • Serviciul de spionaj rusesc, FSB, și-a infiltrat agenți printre lucrătorii anti-doping de la JO de la Sochi.
 • Dopaj suținut puternic de stat, în genul celui din timpul Războiului Rece, din fosta Republică Democrată Germană. ”Nu se putea întâmpla fără consințământul autorităților”, a spus Pound.
 • În Moscova, există un laborator sub patronajul guvernului, paralel cu cel care este acreditat la WADA, Laboratorul Comitetului pentru Sport și pentru Identificarea Substanțelor Interzise în probele Atleților, care se consideră că era folosit pentru mușamalizarea cazurilor de dopaj.
 • Dopajul din Rusia a influențat rezultatele din atletismul mondial, iar Jocurile Olimpice de la Londra, 2012, au fost sabotate de aceste ”acoperiri”.
 • ”Aurul” și ”bronzul” la 800 de metri, la JO Londra, Maria Savinova și Ekaterina Poistogova, sunt printre cei cinci atleți ruși care vor fi propuși pentru suspendare pe viață din sport.
 • Laboratorul anti-doping din Moscova va fi cel mai sigur lăsat fără acreditare WADA, iar șeful ei, Grigory Rodchenkov, demis pentru că cerea bani pentru a măslui teste anti-doping.
 • IAAF este o organizație care la nivel înalt este plină de personaje corupte (n.r – fostul șef IAAF, Lamine Diack, este arestat în Franța pentru că a primit 200.000 de euro pentru acoperirea unor sportivi dopați).