Constantina Diță este ultima atletă din România care a luat o medalie olimpică de aur după ce, pe 17 august 2008, termina maratonul de la Beijing în 2 ore, 26 de minute și 44 de secunde. Despre, Beijing, Rio, atletism și maraton!

4run.ro: Avem 4 maratoniști calificați la Rio, iar pentru a doua oară în istorie la Jocurile Olimpice, mai mult de un băiat. La ce să ne așteptăm?
Constantin Diță: Cred în ei pentru că știu că au muncit mult pentru această competiție, să ajungă acolo! Nu mă gândesc la podium, dar dacă vor ști cum să abordeze cursa pot ajunge la final mai în față. Le țin pumnii! Voi fi alături de ei indiferent de rezultatul pe care îl vor avea după finiș.

La Jocurile Olimpice din 1952, Helsinki, România avea la startul cursei masculine de maraton 3 atleti. Dinu Cristea a terminat pe locul 31 (2.39.42), Vasile Teodosiu, pe 41 (2.46.00), iar Constantin Radu Ioniță a abandonat.

Cât de mult contează o adaptare la condițiile climatice din Brazilia?
Foarte, foarte mult! Condițiile sunt mult mai rele decât la Beijing. În China e mai bine! Am alergat o cursă acolo, un ekiden, în 1998, la Manaus. Umiditatea cred că era de 100%. Transpirai stând pe loc! Dacă încercai să faci un finiș pe ultimii 200 de metri, erai ”out”! Era foarte, foarte greu să alergi la nivel maxim.

România – Constantina Diță, Cristina Pomacu, Alina Gherasim, Stela Olteanu, Mariana Chirilă, Luminița Gogârlea – a terminat ekidenul de la Manaus, Brazilia, în acel moment o cursă importantă în calendarul IAAF, pe locul 3, în 2.24.13, după Etiopia și Kenya.

Să ne așteptăm la medalii din partea atleților sau la finale?
Orice sportiv are o șansă și cred că toți au plecat la Rio să demonstreze că vor să facă ceva. Orice sportiv visează la un rezultat cât mai bun și sunt încrezătoare.

dita-boxAu trecut 8 ani de la Beijing? Mai țineți minte cursa?
Toată viața o să țin minte maratonul de la Beijing. 🙂 17 august (n.r. – data când Diță a alergat pentru aur la Beijing, în 2008) rămâne o zi pe care o să o sărbătoresc cu un pahar de șampanie. 🙂 E un moment de neuitat!

Daniela Cîrlan ar putea fi la ultima participare la Jocurile Olimpice, Paula Todoran, poate la penultima. Cine vine din urmă?
Talente sunt în România, păcat că nu știm să le ținem la un nivel ridicat și să le ducem sus către marea performanță. Liliana Danci este e fată foarte serioasă, muncește mult. Mădălina Florea are timpi buni, dar cred că nu trebuie să facă trecerea acum la maraton. Aleargă bine pe distanțe mai scurte, mai poate progresa acolo.

Constantina Diță a fost invitată de organizatorii maratonului Roșia Montană pentru a lua parte la evenimentul din Apuseni (23 iulie). Fosta campioană olimpică de la maraton a și alergat la cursa de 10 km, câștigând după ce a înregistrat 45.11.

dita-rosia-montanaCine credeți că va fi vedeta la Rio?
Sunt mulți atleți la nivel foarte ridicat. Mă gândesc la Mo Farah, la Dibaba și, bineînțeles, la Bolt.

dita-munteCine câștigă maratonul?
Greu de spus cine va fi pe primul loc. Sunt foarte multe atlete puternice, sunt trei etiopience, cu timpi foarte buni, sub 2 ore 20 de minute, trei japoneze, trei kenyence… Cred că cine se va adapta la condițiile de climă cel mai bine, cine s-a pregătit pentru asemenea condiții, va câștiga.

Se vor ajuta între ele?
Nu se vor ajuta, pentru că nu suntem la Mondiale unde există și o competiție pe echipe. Aici e fiecare pentru el, nu se sacrifică nimeni pentru celălalt.

De ce nu avem 6 maratoniști să alerge sub 2 ore și 19 minute? Cauze, aici!

De ce ne-am îndepărtat de marea performanță?
Eu nu cred că sportivii noștri mai muncesc la fel de mult pe cât munceam noi. Ăsta cred că este motivul. Eu ajungeam și la 210-220 de kilometri alergați pe săptămână. Nu știu câți băieți pot să ducă atât, atunci nu erau mulți să poată face ce făceam eu. Trebuie să fie atenți la programul de antrenament și să învețe din fiecare competiție și din fiecare oră de pregătire. Eu așa am făcut! Nici eu nu am fost tot timpul pe podium, se mai poate întâmpla să și abandonezi la maraton, e o alergare lungă, dar trebuie să revii la următoarea cursă mai puternică.

dita-raftingNe vom vedea iar la cursa de 10 kilometri în 2017?
Da, sigur, pe 23 aprilie. Vreau să organizez Bucharest International 10k și mai bine, să fie o competiție și mai frumoasă. Pe viitor, cine știe, poate voi face mai multe curse. Am o asociație sportivă, am înregistrat-o, ”AS Constantina Diță”, și încet încet o să merg și spre acest domeniu.

(foto: Constantina Diță – Facebook & Maraton Rosia Montană)