Fostul preşedinte IAAF, senegalezul Lamine Diack, a recunoscut că a primit suma de 1,5 milioane de euro de la un apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, pentru a ignora cazurile de dopaj în care erau implicaţi sportivi ruşi.

Cotidianul francez ”Le Monde” a publicat pasaje din interogatoriul la care a fost supus de justiția franceză fostul preşedinte IAAF. Potrivit sursei citate, Diack, 82 de ani, a susținut că a ajuns la un acord cu Valentin Balahnicev, fost preşedinte al Federaţiei Ruse de Atletism, apropiat al lui Putin, să ignore cazurile atleţilor dopaţi, cel puţin până la Campionatele Mondiale din 2013, de la Moscova, în schimbul sumei de 1,5 milioane de euro pentru finanţarea opoziţiei din Senegal în campania electorală din 2012.

Valentin Balahnicev a negat acuzaţiile, iar avocaţii lui Diack nu au dorit să comenteze. “Lui Balahnicev i-am spus că pentru a câştiga alegerile avem nevoie de 1,5 milioane de euro. Iar el mi-a răspuns că nu e o problemă şi că încearcă să-i găsească”, a afirmat Diack. La scurt timp, preşedintele Wade a fost învins în alegeri de Macky Sall, care apoi l-a făcut pe Diack “comandant al Ordinului Leului”. Fostul preşedintele al IAAF (1999 – 2015) Lamine Diack a fost reţinut în Franţa, la începutul lunii noiembrie, pentru corupţie şi spălare de bani.