Daniela Cîrlan a ”abandonat” cursa de la Rio, dar vrea să termine pe podium la Maratonul București. Participantă la două ediții ale Jocurilor Olimpice, odată la marș, atleta din Sibiu spune că nu are nicio scuză pentru prestația din Brazilia.

Daniela Cîrlan a trecut peste abandonul din cadrul maratonului olimpic de la Rio. A continuat antrenamentele, de data asta obiectivul fiind un loc pe podium la Maratonul București. ”Am mai participat la câteva competiții, una de 30 de kilometri, cealaltă de 21 de kilometri, alergari de trail cu diferență de nivel, pentru că mă simt mai bine în concurs decât să fug singură în pregătire. Și fizic ești altfel în atmosfera de cursă, dar și psihic, mai ales dacă ieși pe primul loc, așa cum am făcut eu la ambele evenimente”, a precizat atleta din Sibiu. Sportiva antrenată de Lorena Boberski spune că nu are nicio scuză pentru ce s-a întâmplat în Brazilia, acolo unde a trebuit să renunțe după kilometrul 10: ”Nu puteam să alerg nici măcar cu 4 minute pe mie. Am văzut că după 5 kilometri nu reușeam să duc acest ritm și mi-am dat seama că nu se poate să termin. Mai mult, la kilometrul 10, văzând că rămăsesem aproape ultima, am căzut și moral”. Daniela nu a fost nici ea mulțumită de calitatea echipamentului cu care sportivii au fost trimiși la Rio: ”A lăsat de dorit! Pantofii de alergare de concurs arătau ca și cum ar fi fost luați de la mâna a doua. Dar, costumul de prezentare, echipamentul de gală, a fost foarte bun, trebuie spus și acest lucru”.

Despre cum a fost ”jefuită” Daniela, la Rio, aici.

Este câștigătoare a Maratonului București

Daniela Cîrlan va lua parte la Maratonului București Raiffeisen Bank și pentru a aduce o medalie pentru clubul unde este legitimată, în Zalău, dar și pentru că este o competiție de care o leagă multe amintiri. Maratonul București este un eveniment pe care l-a câștigat odată, în 2009 (2.44.49), în 2010 a sosit a patra, prima româncă din concurs (2.49.56), iar în anul când a devenit campioană națională, în 2011, a terminat pe locul 5, după 4 sportive din Africa (2.42.26). ”În 2010, parcă s-au alergat patru ture de 10 kilometri și ceva. Mi-a plăcut traseul atunci! Ce nu-mi place? Când văd linii drepte, lungi! Mi se pare horror 🙂 ”, precizează Daniela, care apreciază foarte mult munca organizatorilor de competiții: ”Trebuie să mulțumim acestor oameni pentru că dacă stăm bine și ne gândim acum 8-10 ani nu aveai nicio cursă unde să alergi”. Sportiva care adună zilnic între 20 și 30 de kilometri, care a început atletismul făcând doar 3 ture de stadion și care acum se gândește că ar vrea să alerge 100 de kilometri, știe și cum ar trebui să fie vremea perfectă în ziua Maratonului București, pe 9 octombrie: ”Aș vrea să fie 18 grade și fără vânt. Poate și puțină ploaie, că nu mă deranjează”. ”Îmi place că spectatorii sunt din ce în ce mai mulți și din ce în ce mai aproape de noi, apreciază ce facem. La București, vreau podium!”, adaugă Daniela, care consideră că cea mai grea cursă la care a participat a fost una desfășurată în Tunisia: ”Am făcut o bășică mare cât talpa. S-a spart la kilometrul 20. Am continuat cu durere și cu pantoful plin de sânge”.

daniela-cirlan-concurs-alergare

Organizatorii Maratonului Bucuresti Raiffeisen Bank te așteaptă pe 9 octombrie ca alergător, voluntar sau suporter. Vă puteți înscrie pe www.bucuresti-maraton.ro până pe 25 septembrie la una dintre cursele: maraton (42 km), semimaraton (21 km), Stafeta (4×10 km), Cursa Populară și Cursa Adolescenților de 3,6 km. Sâmbătă 8 octombrie copiii între 5-12 ani vor lua startul grupați pe categorii de vârstă, iar părinții, cu copii mai mici de 4 ani, pot alerga cu cărucioarele la Jogging în scutece.

Prezentă la două finale olimpice, la 2 probe diferite

Daniela Cîrlan a participat de două ori la Jocurile Olimpice. Prima oară, în 2004, la Atena, nu a alergat. A luat parte la proba de marș, acolo unde a terminat pe locul 37. Sportiva din Sibiu a avut rezultate bune la marș, un argint la Europene și un loc cinci la Mondiale, la juniori, iar cu echipa României, la senioare, a luat ”argint” la Cupa Europei și ”bronz” la Cupa Mondială, dar a ales să schimbe proba. A fost greu? ”E ca și cum ai trece de la săritura în înălțime la triplusalt. Două sporturi total diferite! Mi-a luat 2-3 ani să învăț să alerg eficient pentru că eu de mică am făcut numai marș, cam 10 ani. Sunt tehnici care nu seamănă”, a precizat Daniela. De ce a schimbat? ”Am simțit că trebuie să fac ceea ce-mi place”, a adaugat maratonista.

Despre Daniela, aici.

Pe traseul Maratonului București, vor fi amenajate peste 20 de puncte de hidratare și divertisment, peste 20.000 de suporteri vor încuraja alergătorii alături de cântăreți, dansatori, toboșari. Peste 1.000 de oameni – organizatori, voluntari, forțe de ordine se vor asigura că duminică, 9 octombrie, capitala se transformă într-un oraș al sportului și distracției.

daniela-cirlan-gorun-trailAtacată de viespi de pădure, a ajuns la Urgențe

Daniela Cîrlan este ghinionistă! Acum doi ani, s-a ales cu o ranӑ urâtă la picior, dupӑ ce un câine a mușcat-o într-un parc din Sibiu, acolo unde se antrena. De data asta, la un semimaraton desfășurat pe lângă Târgu Mureș, a fost atacată de un roi de viespi de pădure, bărzăuni cunoscuți științific sub numele de Vespa Crabo, care pot atinge și 3 centimetri mărime. ”Am simțit niște lovituri puternice în cap. Mă durea rău, nici nu știam ce se întâmplă cu mine, a fost prima dată când aveam de a face cu așa ceva. Era cineva prin zonă, a venit și m-a luat la palme ca să omoare viespile. După cursă am fost dusă la spital cu Salvarea, am primit ceva «de alergii» și apoi calmante pentru durerile îngrozitoare. Am avut cinci înțepături în cap și două în fese”, a povestit Daniela.

Despre pățania Danielei, pe larg, aici.

Daniela Cîrlan, recorduri personale

  • 5.000 m – 17.10:28
  • 10.000 m – 35.15:55
  • 10 km – 34.02
  • Semimaraton – 1.12.14
  • Maraton – 2.36.18
  • 20 km marș – 1.27.14