Ra Hyon-ho și Ri Kwang-bom, martoniști nord-coreeni, s-au calificat la Jocurile Olimpice de la Rio după ce au alergat maratonul din capitala Phenian, în 2.15.45 și 2.16.25. Conform managerului care adusese alergători străini la cursă, cei doi atleți au tăiat cursa și apărut la finiș pe locurile 4 și 5 chiar dacă la kilometrul 35 nu erau în primii 10.

Managerul Dewald Steyn, împreună cu fiul său, au adus în ultimii 11 ani atleți africani la maratonului din capitala Coreei de Nord. La cursa din acest an cei doi s-au postat unul la kilometrul 30, celălalt la kilometrul 35. ”Au scurtat cursa după kilometrul 35. Atunci primii patru erau un etiopian, un kenyan, un nord-coreean, altul – Pak Chol-gwang, și un sportiv din Zimbabwe”, a spus managerul pentru Race Results Weekly. ”La final cei doi nord-coreeni au terminat pe locurile 4 și 5, chiar dacă n-au întrecut niciun atlet din fața lor după kilometrul 35”, a adăugat impresarul. N-au fost singurele nereguli de la maratonul Phenian: au fost doi sportivi care au terminat la 50 de metri distanță dar au primit același timp – 2.17.00 și au fost mai multe mașini pe traseu și astfel că unii atleți din top au urmărit alte autovehicule decât cea oficială. ”Probabil că nu mai vor dori să le aduc atleți străini, dar pentru mine ce au făcut e mai rău decât dopajul”, a conchis Steyn. (foto: www.north-korea-travel.com)

Puteți afla și cum la Universiada de la București, din 1981, Gheorghe Buruiană, maratonist român, a luat medalia de bronz după ce a fost cărat mai mulți kilometri cu mașina! 🙂 LINK