Cum poți simți CCC. Care-s locurile unde poți observa stările alergătorilor

4run.ro a urmărit în ultimii ani, pe traseu, la firul ierbii cum ar veni, de 2 ori UTMB și o dată TDS. A venit rândul CCC, într-un an, 2021, cu Cristi Moșoiu, Andrei Preda și Radu Milea la start. Am luat pulsul alergătorilor înainte de plecarea-n cursă, la Courmayeur, apoi la Refugio Bonatti (Italia), la Champex-Lac (Elveția), la Vallorcine și la finiș, în Chamonix-ul francez.

Corespondență din Chamonix, Franța

Courmayeur, Italia. 27 august 2021. Startul CCC (101 km, + 6.100 m). E un pic răcoare. E tipul ăla de frig care te trezește din somn, care te face alert, nu ăla care de amorțește, care te adoarme. Radu Milea vorbește cu Andrei Preda. Cam cât de tare să mergi până în nu știu ce loc, cam cât timp să scoți până la nu știu ce punct. Înțelegeți voi! 🙂 Cristi Moșoiu discută cu Raul Butaci, care cu o zi înainte terminase pe locul 19 OCC, românul rezident în Spania făcându-i un scurt rezumat al traseului. Alergase CCC acum doi ani, dar abandonase. Românii se adună încet-încet în apropierea țarcurilor de unde vor porni spre Chamonix, atmosfera pare destinsă. De fapt, pare serioasă! Cu tricolorul ”pictat” sub numărul de concurs, cu rucsacul plin, vor pleca în valuri diferite de la start, și vor ajunge, unii după multe ore, alții după mai puține, la Chamonix.

Refugio Bonatti. Italia. La puțin peste 2.000 de metri altitudine. Les Grandes Jorasses și ghețarii lui care alunecă spre vale fără să-și desconspire mișcarea stau de strajă. Lumea s-a strâns în număr mare pentru a-i aștepta pe primii alergători sau pe cei apropiați. Au urcat aproximativ 400 de metri de la Arnouvaz, câțiva kilometri. Soarele începe să fie cald! Un copil strigă: Vin! Vin! Singur, urcă Stian Angermund, norvegianul favorit al cursei. Calculat, robotic, mina ca la poker. La câteva minute, un grup în care se găsește și Cristian Moșoiu, în urmărire. După alte câteva minute, apare și Andrei Preda. Apasă cu forță-n bețe, încercând să se apropie de locurile fruntașe. Este undeva în primii 30. Alergătorii trec valuri, unii zâmbăreți, alții transformați de efort, alții încruntați, alții focusați. Printre ei și Radu Milea, se simte bine. Puțin mai în spate, Șerban Dragomir.

Ne mutăm la Champex-Lac, în Elveția. Nu, nu prețurile ne atrag atenția, chiar dacă par că sunt pe steroizi, ci primii alergători. Concentrați, aleargă, mănâncă kilometri. În top 10, și Cristi Moșoiu. Zâmbește! Fuge! Arată bine! Lacul e frumos, curat, îngrjiit, elvețian! Alergătorii se hidratează, se hrănesc, respiră, înjură, se încurajează! Chestii pe care le faci de obicei după 50 de kilometri de alergare. Oricine ar face la fel, nu?

La Vallorcine! Primul sat din Franța, după ce ieși din Elveția. Gândurile sportivilor se deconspiră pe fața lor: mai au un semimaraton și o ultimă urcare spre La Tete aux vants. Mina lor pare să spună că va fi greu, se urcă, dar va fi și ușor în același timp, finalul e aproape.

Chamonix. Franța. Sub Mont Blanc. Finiș. Bucurie! Nimeni nu pare să fie supărat! Nici cei care au pierdut locuri pe final, nici cei care nu au recuperat poziții în drum spre finiș. Primul ajuns a făcut-o în mai puțin de 11 ore! Cristi Moșoiu a oprit cronomentrul 11.54.39. Andrei Preda și Radu Milea au abandonat. Pentru ceilalți, pentru restul, cronometrul încă înregistrează secundele, minutele, orele!

Foto: Andra Panduru