pista de atletism Lia Manoliu

Cum își bat joc de propriii atleți unele cluburi din România

Alt 4

Dorința și munca nu sunt de ajuns pentru ca un atlet să fie cea mai bună versiune a lui! E nevoie de un antrenor și de un club a cărui singură menire să fie în a-l ajuta 100%! Însă, de multe ori, în România, unele cluburi nu fac asta, ba din contră.

Gheorghe Surlea a fost de patru ori pe podium la Campionatul Național de Maraton, în 2011, cu 2.26.33, devenind campion național (povestea atletului din Gorj, aici). A avut ceva probleme cu clubul său de atunci, după rezultatul din 2011; a ajuns în Armata Română în 2014; iar din 2016 a încercat din nou să facă totul pentru a-și îndeplini unul din vise, să alerge sub 2 ore și 20 de minute pe cei 42,195 km. În 2018, un nou club, CS Universitatea Arad, părea că-i va fi sprijinul de care avea nevoie!

”Am ajuns la CS Universitatea Arad prin intermediul lui Gabriel Boga (n.n. – antrenorul brașoveanului Marian Coman, multiplu campion național de semifond). Mi s-a promis că o să fie totul bine și că o să fie ok. În mai 2018, am semnat un contract de Activitate Sportivă, între mine și domnul Șerban Ovidiu, reprezentantul clubului”, povestește Surlea.

Sportivul semnează pentru o perioadă de doi ani, până la 1 mai 2020, remunerația urmând a fi de 900 de lei pe lună (contract ce poartă și ștampila FRA, pusă în iulie). Cum era legitimat și la Run for Agro, tot în luna mai se semnează și o convenție de dublă legitimare, perfect legală, între cele două cluburi. Acolo sunt specificate obligațiile celor trei părți. Run for Agro să ofere sportivului susținătoare de efort în valoare de 500 de lei pe lună, pentru trei luni, pentru pregătirea pentru CN Maraton, să plătească un cantonament și să premieze sportivul în funcție de rezultat, CSU Arad să organizeze programul competițional al sportivului, iar Surlea să contribuie la realizarea obiectivului pe echipe (top 3, pentru Run for Agro). Ce drepturi avea fiecare club? Run for Agro, să utilizeze sportivul în competiția CN Maraton 2018 la echipe, iar CSU Arad la individual, la aceeași competiție.

Run for Agro, conform documentelor existente, și-a îndeplinit angajamentele. A ajutat sportivul cu cantonament la Piatra Arsă, i-a asigurat suma promisă pentru susținătoarele de efort, pe de altă parte, spune sportivul, CSU Arad ”a uitat” ce a semnat.

”În luna august, cei de la CSU Arad au zis că mă dau afară dacă nu fac echipa cu ei la maraton. Nu avem cum, pentru că eu le-am spus de la bun început că o să fiu cu dublă legitimare, mai mult, domnul Șerban Ovidiu a semnat un act în care și-a dat acordul să pot participa pentru Run Fro Agro, reprezentat prin Pătru Gabriel, caruia vreau să-i mulțumesc pe această cale”, continuă să explice George.

Sunt curios dacă acest domn director Șerban Ovidiu a fost plătit în lunile astea. Din păcate asta e mizeria din sportul românesc, se fură ca în codru, iar noi sportivii suntem folosiți ca niște unelte. Dacă ne accidentăm nici nu mai vorbim, pentru că imediat suntem uitați cu totul. Asemenea lucruri se întâmplă la multe cluburi de la noi din țară.

”Mi s-a spus atunci că pot să plec de la club, era cu o lună jumătate înainte de maraton (n.n. – s-a ținut în octombrie). Le-am spus că nu e o problemă asta, dar trebuie să fiu plătit pentru cât am fost la ei. Nu am plecat, am alergat pentru ei la maraton, am ieșit vice-campion național. Asta fără ca CSU Arad să mă ajute cu ceva, nu am primit nici măcar o vitamină în 2018, nici indemnizația stipulată în contract, ba mai mult, m-am înscris singur la competiție, am plătit eu taxa anuală, deplasări etc”, continuă sportivul din Gorj.

George Surlea trimite o notificare în care cere dezlegarea și întreruperea contractului, dar clubul ardelean propune continuarea înțelegerii, dar numai în cazul în care sportivul renunță la cele 5 luni pentru care mai trebuia să primească bani! În ianuarie 2019, când și contractul a fost reziliat, CSU Arad plătește indemnizația doar pentru 3 luni din cele 8 scurse de la parafarea înțelegerii și premierea pentru locul doi la Campionatul Național de Maraton, 600 de lei.

”M-am simțit umilit efectiv. Am fost mințit și umilit, pe bani mei, pe timpul meu și pe munca mea. Ba mai mult, mi-au zis că îmi trimit o hârtie în care eu să renunț la banii restanți ce mi se cuvin. M-am săturat să fim conduși de incapabili! Din păcate așa se vrea să se facă performanță la noi în România. Bineînțeles că o să-mi caut dreptatea pe alte căi, în instanță!”, a conchis atletul care a predat toate actele pe care le are avocatului său.

  • Răspunsul lui Ovidiu Șerban, președintele clubului CSU Arad, mai jos.

”Nu vreau să-l învinuiesc pentru că nu am lucrat direct eu cu el și poate nu l-am cunoscut prea bine. Un sportiv bun, am rămas cu impresia că pot colabora cu el, dar nu s-a putut. Domnul Surlea a greșit foarte mult. M-a insultat foarte urât pentru că a zis că nu l-am plătit pentru că banii ar fi fost furați. Un foarte bun sportiv trebuie să mai fie și un bun om. Nu a ascultat de antrenor, i-am atras atenția o dată, de două ori, de trei ori, i-am spus că nu o să mai colaborăm, dar însă am continuat. Plata nu se putea face în totalitate, pentru că, conform legii, contractul trebuie să poarte viza federației de profil ca să intre în vigoare. Îmi pare rău, și aici îmi recunosc vina, că am acceptat acea dublă legitimare. La alte ramuri sportive din clubul nostru nu există așa ceva, dar la atletism încă mai e”