NASA prezintă pe site-ul oficial, în detaliu, tipurile de benzi de alergare care se găsesc pe Stația Spațială Internațională și modul cum sunt ele folosite într-un spațiu cu zero gravitație (microgravitație).

Astronauții de pe Stația Spațială Internațională sunt obligați să facă exerciții fizice zilnic pentru a preveni pierderea de masă musculară și pentru a menține sănătatea cardiovasculară, ținând cont că trăiesc și muncesc într-un spațiu restrâns cu gravitație zero. ”În medie, astronauții fac exerciții cam două ore zilnic”, se spune pe nasa.tumblr.com. Echipamentul este însă diferit! Din cauza lipsei gravitației ”trasul de fiare” este neproductiv. 🙂 Așa că se folosește echipament special: banezi de alergare speciale, biciclete speciale…

tumblr_inline_o0g7lpBKTs1tzhl5u_500

Banda de alergare spațială rusească BD-2 poate fi folosită la mers și la alergat și poate ajunge de la viteze de 2.4 km/h până la 20 de km/h. Banda de alergare Colbert (vest-europeană, americană) este dotată cu senzori pentru a înregistra date pentru a evalua cât de mult ajută anumite exerciții la încetinirea pierderii de masă musculară și osoasă care apar ca urmare a expunerii la microgravitate. Se poate atinge viteze cuprinse între 4.8 km/h și 20 km/h. Bicicletele de pe Stația Spațială Internațională poartă numele de CEVIS și VB-3. (poze: nasa.tumblr.com)

banda-alergare-colbert-spatiu