Claudia Bobocea

Claudia Bobocea, la prima finală la o competiție majoră, locul 7

4shop.ro

La Campionatul European Indoor, Claudia Bobocea a terminat pe locul 7 finala de la 1.500 de metri, fiind pentru prima dată când bucureșteanca reușește să acceadă în ultimul act la o competiție majoră.

”În sfârșit am spart gheața, până acum nu am putut ajunge în finală. Asta pentru că nu reușeam să ajung în vârf de formă la competiție. Trebuia să fac barem, să confirm baremul, iar aceste standarde erau apropiate de PB-ul meu. Drept urmare ajungeam la vârf de formă înainte de competiția majoră și după cum știm nu se poate menține acest vârf de formă la nesfârșit”, ne-a spus Claudia. Bucureșteanca a alergat 4.09:67 în calificări iar în finală, cu 4.13:40 a terminat pe locul 7, cel mai bun loc ocupat de o alergătoare la Campionatul European de Sală 2019 (al doilea cel mai bun loc al delegației României, după poziția a 5-a ocupată de Alina Rotaru la lungime). ”A fost foarte bine din punct de vedere al faptului că am ajuns în ultimul act. Dar de rezultat nu-s mulțumită 100%, mă așteptam la un loc 4-6 sau, de ce nu, la o surpriză, la o poziție pe podium”, adaugă atleta care acum se antrenează în Portugalia.

Claudia Bobocea & Valentin AnghelClaudia Bobocea se calificase și în proba de 3.000 de metri, acolo unde trebuia și își planificase de fapt să alerge. Cum a decis să renunțe și să fugă 1.500 m? Ne explică antrenorul ei, Valentin Anghel: ”Obiectivul nostru era un loc 3-6 la 3.000 de metri, acolo unde trebuia să alergăm direct finală. Am și rămas cu un mic regret că nu am fugit proba asta. Dar pe de altă parte mă bucur că sportiva mea a depășit pragul ăsta psihologic, acela că nu reușea să se califice în finală. Am făcut mutarea asta pentru că ni s-a spus că 3.000 de metri nu e probă olimpică și că ar fi mai bine să alergăm 1.500 m pentru a putea să fim reprimiți în lotul olimpic”.

Faptul că s-a trecut din scurt de la o probă în care se alerga direct finala la una care necesita și calificări a adus și ea mici probleme. ”N-am mai repetat cursa din calificări, asta și pentru că nu am făcut modelarea de concurs pentru cursele de 1.500 de metri. Stabilisem să alerg finala de 3.000 de metri, am schimbat pe ultima sută de metri cursa. Am un regret că nu am alergat finala ca și în calificări, ultima parte s-a simțit muscular. Dar totuși, o spun din nou, mă simt bine că am reușit să trec peste acest hop psihic și acum de abia aștept să înceapă sezonul în aer liber. Mi-a dat și mai multă încredere în mine decât aveam!”, explică Bobocea care are în gând un singur lucru, standardul pentru Campionatele Mondiale și Jocurile Olimpice: ”Vreau să fac baremul cât mai curând. Bine, nu din prima cursă, noi am planificat vârful de formă în iulie. Oricum vom ști mai sigur cum va fi totul după ce vom pune la punct programul complet pe acest an”.

Despre Campionatul European de la Glasgow s-a spus că cel mai mare câștig a fost, mai mult decât locurile ocupate, faptul că România a avut un spirit de echipă nemaiîntâlnit până acum (conform declarației președintelui FRA – aici). Antrenorul Claudiei Bobocea nu este însă de acord. ”Nu am fost deloc o echipă. Sportivi care nu salută, oameni care sunt supărați pe succesul altora. Nu ne-am întâlnit niciodată ca echipă, nu reușeam să purtăm aceleași haine niciodată – unii îmbrăcați cu echipamentul României, alții cu cel de club. În plus, se plimbă unii cu lotul, unii care nu au nicio treabă la concursuri, o echipă medicală completă lipsește, una care să aibă și kinetoterapeut etc – a trebuit să apelez la serviciile celor din echipa Bosniei, diurna a fost de 10 euro pe zi! La cum se văd lucrurile, e clar, performanța e pusă pe butuci, înspre marea performanță nu se mai direcționează nimic”, comentează Valentin Anghel.

Cum vede antrenorul evoluția sportivei lui în acest an? Ne spune chiar el: ”Mă bucur că au introdus baremurile tari și sistemul de ranking. Astfel cred că se încearcă să dispară acel tip de atleți care făceau odată baremul și apoi nu mai făceau nimic tot anul, până la competiția majoră. Dar, pe de o parte e și rău pentru că astfel se pasează mingea pe tărâmul managerilor, cei care vor decide cine-unde-când participă la concursuri. Claudia e la vreo 12 metri de barem! Anul acesta pentru sezonul de aer liber trebuie să tragă să alerge sub 4.06:50, iar la Campionatul Mondial să încercăm să fugă 4.04. De asemenea, o să încerc să o duc și spre 800 de metri, pentru că programul la Mondiale îi permite să participe și la această probă”.

foto: Claudia Bobocea, Facebook