România va deplasa la Cardiff, la Campionatul Mondial de Semimaraton, trei sportivi, pe campionii României Nicolae Soare și Paula Todoran și locul nouă de la campionatele naționale, Andreea Pîșcu.

Nicolae Soare și Kenenisa Bekele // fotografii: arhivă personală

Nicolae Soare și Kenenisa Bekele

România va fi prezentă la Campionatul Mondial de Semimaraton din 26 martie, de la Cardiff, Marea Britanie, cu un lot format din trei atleți, un băiat, Nicolae Soare, și două fete, campioana națională de semimaraton, Paula Todoran, și locul nouă de la campionatul național, Andreea Pîșcu. Convocarea sportivei care a alergat semimaratonul de la Craiova în 1 oră, 20 de minute și 50 de secunde, pe locul 9 la general, pe locul 3 la tineret și pe locul doi la junioare, poate părea surprinzătoare. Dar, oficialul care a făcut convocările este Ion Bură, antrenorul ei. În mod normal, dacă s-a hotărât să fim reprezentați de două fete, trebuiau luate primele două atlete de la campionatul național. Paula Todoran merge, Daniela Cârlan se pregătește pentru maratonul de la Viena unde vrea să reconfirme baremul pentru Jocurile Olimpice (facut în 2015, Bratislava), nu merge, iar următoarea pe listă, locul 3 de la naționale (1.17.17), Adela Bălțoi a fost sărită din schemă. De ce? Sunt binecunoscute relațiile tensionate dintre Ion Bură și antrenoarea lui Bălțoi, Viorica Dima, acesta fiind și motivul pentru care ”bronzul” național la semimaraton nici măcar nu a fost întrebată dacă poate lua parte la cursa din Marea Britanie. ”Acum am aflat și eu”, ne-a spus supărată sportiva care în acest început de an a fost vice-campioană națională la 1.500 de metri și a a luat locul 3 la 3.000 de metri, în sală.

Este de notorietate faptul că Ion Bură a barat drumul lui Daniel Lupulescu și Eugen Șorop la Europenele de Montană, pentru că sunt antrenați de Viorica Dima, sau că a ales să trimită în cursa de la Campionatul Național de Alergare Montantă din 2015 o altetă care face heptatlon, doar pentru ca o sportivă care era antrenată de aceeași Dima să nu participe la clasamentul general pe echipe.

Despre heptatlonista Adina Amzucu la Campionatele Naționale de Alergare Montană, AICI!

Paula Todoran se simte bine după ce acum o lună a alergat maratonul de la Sevilla, Spania, în 2 ore, 36 de minute și 44 de secunde, un nou record personal și în același timp, mai important, barem pentru calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio. ”Pentru acel timp m-am antrenat. Pregătirea a mers bine. Iarna nu a fost iarnă, deci am putut să mă antrenez în țară fără probleme. Mă așteptam să fug sub 2 ore și 39 de minute”, a declarat pentru 4run.ro, atleta din Zalău. Până la maratonul olimpic, sportiva mai are în plan, pe lângă campionatul Mondial de Semimaraton, și participări la Bucharest International 10k (17 aprilie), Cupa Europei, Campionatul Național de Semimaraton (15 mai, București, în cadrul Semimaratonului București) și proba de semimaraton din cadrul Campionatului European de Atletism de la Amsterdam.

Mo Farah și Tadese, la Cardiff

Printre numele mari care vor lua startul la Cardiff sunt și deținătorii recordurilor mondiale și europene pe distanța semimaratonului: Zersenay Tadese (58.23), respectiv Mo Farah (59.32); și, bineînțeles, campionii de acum doi ani, Geoffrey Kamworor (PB – 58.54) și Gladys Cherono (PB – 66.07).

Tadese, câștigător la Praga

Tadese, câștigător la Praga