Alergare noaptea! Alergare seara!

Coronavirus / Pandemia a mărit frecvența activităților fizice

Chiar dacă în ultima perioadă, din cauza măsurilor de prevenție și combatere a pandemiei de Sars-Cov-2 hotărâte de foarte multe țări, era de așteptat ca activitățile fizice să aibă de suferit, frecvența acestora a crescut, mai ales în cazul celor care înainte-de-Covid19 le făceau doar ocazional.

Izolare, carantină, stare de urgență. Criza cauzată de Sars-Cov-2 care și-a întins ”tentaculele” peste tot Mapamondul a adus cu sine și limitarea unor drepturi. Mulți dintre cei care obișnuiau să facă sport în aer liber au fost nevoiți să găsească noi modalități de a sta ”fit” sau s-au conformat reglementărilor care îi obligau să rămână în proximitatea locuinței. Cu toate astea, frecvența cu care oamenii au continuat să facă mișcare, exerciții fizice, a crescut, mai ales în cazul celor care nu erau împătimiți de asta înainte de izbucnirea pandemiei.

Datele au fost adunate de runrepeat.com, care a urmărit 12.913 persoane din 139 de țări între 24 și 30 martie pentru a vedea cum coronavirusul a schimbat rutina fiecăruia. Studiul nu a urmărit doar alergarea, ci orice tip de activitate fizică de întreținere sau sport. Participanții au fost întrebați de câte ori luau parte la activități înainte de pandemie, fiind apoi împărțiți în 3 grupe: cei care făceau asta de 1-2 ori pe săptămână, cei care o făceau de 3 ori și cei care o făceau de mai mult de 4 ori pe săptămână.

Poate surprinzător, cei care făceau doar 1 dată sau de 2 ori pe săptămână acitivități fizice, pe timpul pandemiei au crescut frecvența cu 88%. Cei care făceau sport doar de 3 ori pe săptămână, au crescut frecvența cu 38%, pe când ”pasionații”, care se antrenau de peste 4 ori pe săptămână, au redus frecvența cu 14%.

Dacă luăm în vizor extremele, cei care făceau sport doar o dată pe săptămână înainte de Covid-19, în timpul acestei pandemii au ajuns să facă exerciții de aproape 3 ori pe săptămână, pe când cei care o făceau zilnic înainte de criza sanitară au redus cu o zi antrenamentele.

Procente asemănătoare se găsesc și în cazul alergătorilor. ”Începătorii”, care înainte de pandemie alergau de 1-2 ori pe săptămână, au ajuns în timpul crizei sanitare la aproape 4 alergări în 7 zile, ”moderații”, care ieșeau de 3 ori pe săptămână, au ajuns și ei la aproape 5 alergări, singurii care au scăzut frecvența alergărilor săptămânale fiind ”pasionații”, cei cu peste 4 ieșiri pe săptămână.

Dacă și aici luăm în vizor extremele, ne spun cei de la runrepeat.com, cei care alergau o dată pe săptămână înainte de criza sanitară au ajuns să fugă de trei ori în 7 zile în timpul pandemiei, pe când cei care o făceau zilnic, au eliminat o zi de alergare din săptămână, ajungând la 6.