Copii alergand

Copiii, alergatul și semimaratonul

4shop.ro

Cu toate că alergarea copiilor pe distanțe lungi nu este încurajată de medici, ba din contră, cu toate că la nivel profesionist regulamentele interzic acestora să participe la curse mai lungi de 5.000 de metri, există numeroși copii, de obicei încurajați de părinți, care aleargă semimaratoane sau chiar distanțe mai lungi.

Lumea e plină de copii care aleargă semimaratoane, există chiar și statistici legate de cele mai bune performanțe mondiale pe aceste distanțe. Jack Butler a alergat 1.31.08 la doar 10 ani, în 2015 acest timp fiind record mondial al categoriei de vârstă. Jack a început să fugă sub supravegherea mamei sale, Melissa, o alergătoare amatoare pasionată, cu timp de calificare la Boston. ”Realizez că mulți vor spune că nu este bine pentru el, dar iubește alergarea și eu încerc să-l ajut să o facă în cel mai sănătos mod cu putință”, spunea Melissa pentru competitor.com. Alte exemple, în SUA, Dallas Stricker alerga, la numai 8 ani, 1.43.08; Hunter Perez, 1.24.10, la 11 ani; William Stone, 1.41.07, la 9 ani; și Cael Schwartz, la numai 6 ani!, 2.19.48. Și fetele aleargă de mici, cu recorduri mondiale de 1.32.23, la 11 ani (Heather Welsch), 1.40.59, la 7 ani (Makenzie Kolvoord) și 2.40.22, la 6 ani (Rosie Dunham). Prima fată care alergase un semimaraton la vârstă preșcolară se pare că a fost Keelan Glass, la 6 ani fugind 2.46.31, după ce prima cursă, de 5 kilometri, o avusese la 4 ani!

Și exemplele pot continua, există un copil care a alergat semimaraton la vârsta de 5 ani. Anthony Russo fugea 2.22.25, cu acordul și susținerea părinților: ”Poate să alerge cât de departe decide. Nu îl obligăm să facă asta, îi place. Dacă i-am interzice, i-am face un deserviciu”. 

Alții aleargă și ultramaratoane cât sunt la gimnaziu 

Doar 12 ani! Colby Wentlandt avea 12 ani cât a alergat și a terminat o cursă de 161 de kilometri, Ride The Wind, Las Vegas, ajungând la finiș după 32 de ore, 7 minute și 30 de secunde. Chiar dacă nu mai era la vârsta copilăriei, avea 19 ani, Nickademus Hollon devenea cel mai tânăr competitor care termina unul dintre cele mai grele ultramaratoane din lume, Badwater, o cursă de peste 200 de kilometri.

”Există un potențial uriaș ca lucruri urâte să se întâmple pentru că se aleargă la aceste vârste asemenea distanțe”, sunt declarațiile aproape la unison ale medicilor pediatri, sportivi sau ortopezi.

Sunt unele caracteristici morfologice ale copiilor care lucrează împotriva lor atunci când aleargă, când fac ceva la un ritm constant, pe o durată mare de timp, ceea ce determină organismul lor să consume mai multă energie decât consumă cel al unui adult. Mai mult, pentru că inimile lor sunt mai mici, la mușchii lor nu ajunge de ajuns oxigen și energie în timpul efortului susținut de lungă durată. În plus, și antrenamentele pot fi problematice, pentru că un copil are probleme în a sta ”focusat”, mai ales în timpul alergărilor lungi.

Dacă iubești mișcarea și stilul de viață sănătos vino ca alergător, voluntar sau suporter la Volkswagen Bucharest HALF MARATHON. Fii unul dintre cei peste 16.000 de oameni din 60 de țări care se bucura de sărbătoarea Bucureștiului. Înscrie-te la una dintre curse: 21km OMV Petrom, 10 km Volkswagen, Ștafeta Scholl, Cursa Populară Vodafone, Cursa Adolescenților Carrefour sau Cursa Copiilor McDonald’s. Detalii pe www.bucuresti21km.ro.

Articole apărute în reviste de medicină sau de sport au atras atenția că există diferențe mari între corpurile copiilor și ale adulților care aleargă. Una dintre ele, spune un material din Journal of Athletic Training, este faptul că corpurile copiilor nu absorb impactul rezultat în urma alergărilor așa de bine ca cele ale adulților. Concluzia a fost că implicațiile asupra sănătății pot fi majore. Ca în cazul unui automobil fără suspensii, o absorbție a șocurilor mai mică presupune un impact mai mare asupra oaselor, încheieturilor, tendoanelor, făcând copiii mai predispuși la accidentări.

Un alt studiu, efectuat la Universitatea Yale, a arătat că copiii au picioare mai scurte în raport cu mărimea corpului, față de adulți, ceea ce înseamnă că aleargă cu o mecanică diferită care contribuie la o abilitate mai mică de a absorbi impactul în timpul alergării. ”Copiii încă încearcă să-și dea seama cum să-și miște corpul, nu au puterea, forța și controlul muscular al adulților”, a declarat chirurgul ortoped Cordelia Carter, pentru theatlantic.com. Ce nu poate fi spus cu exactitate este dacă alergarea de semimaratoane de la vârste mici poate afecta organismul copiilor pe termen lung, dacă aceștia vor suferi din cauza acestor curse după 10 sau 20 de ani.

Nu!, spun antrenorii

Am vorbit cu Cristian Dragomir, antrenorul maratonistei Liliana Dragomir (n.r. – fostă Danci) despre alergatul unor distanțe mari la vârste mici și foarte mici. ”Lucrurile sunt simple, cadeții, 16-17 ani,  nu au voie decât cel mai mult 5.000 de metri, vorbim de pistă aici. Fiziologic nu e în regulă mai mult de atât. Orice medic sportiv vă poate explica foarte bine și de ce! Mai mult, regulamentele IAAF, EA și FRA spune că nu ai voie la Juniori 3 mai mult de 5 kilometri. Semimaraton de abia la Juniori 1, la 18 ani. Totul e foarte clar! Nu te poți juca cu sănătatea!”, explică Dragomir. Antrenorul care coordonează fondiștii la FRA adaugă: ”Vorbim acum de competiție, de intensitate mare. Da, la antrenament, o alergare ușoară poate să fie și până la 10 kilometri. Să fie un antrenament făcut într-o zonă aerobă controlată, ritm de 140, maxim 160, dar atât. De semimaraton, nici nu se poate vorbi la vârsta aia. Sub nicio formă nu trebuie să pui un copil să alerge distanțele astea, l-ai făcut praf”.

(foto: theclymb.com, Cristian Dragomir Facebook)