Constantina Diță, la coafor // foto: Marian Burlacu

Diță: ”Medaliile «Mondiale», un semn de revenire”

Constantina Diță a urmărit cu atenție evoluțiile românilor de la Campionatul Mondial indoor și s-a bucurat pentru cele două medalii câștigate. Campioana olimpică din 2008 nu s-a retras din atletism. Nu, nu mai fuge la nivel competitiv, nu s-a făcut antrenoare, nici oficial în vreun for de conducere al sportului, ci s-a metamorfozat în organizator de curse de alergare. Fosta mare atletă ne-a spus că va lupta, așa cum o făcea și pe șosea, în curse, pentru ca întrecerea din 17 aprilie, NN Bucharest International 10k, să devină un reper.

Atleții români au luat un loc 2, un loc 3 și un loc cinci la Mondiale (Andrei Gag, Adelina Pastor, Mirela Lavric, Bianca Răzor, Andrea Miklos, Andreea Panțuroiu).

 • Rezultate foarte bune! Pe Andrei Gag l-am văzut și la Cupa Europei, la Arad, și am zis atunci că dacă aruncă la fel va lua sigur o medalie. Toți sunt tineri, au nevoie de rezultate, trebuie să-i încurajăm.

Este atletismul pe drumul cel bun sau a fost doar o întâmplare?

 • Este un semn de revenire. Aceste rezultate au venit la momentul care trebuie pentru că suntem în an olimpic. Cu asemenea performanțe toți vor avea mai mult curaj pentru Jocurile Olimpice, se vor pregăti mai bine. Se vede că președintele federației se implică! Și asta v-o spune cineva care la alegeri a fost de partea lui Gabi (n.r. – Gabriela Szabo). Așa am simțit atunci, nu m-a pus nimeni să o susțin.

Avem două fete și un băiat cu barem pentru maratonul olimpic.

 • Sper să fie cât mai mulți. Știu că Daniela Cârlan, Liliana Danci și Adela Bălțoi aleargă la Viena. În capitala Austriei e un traseu rapid, de fugă, se poate face timp bun, Luminița Talpoș a alergat acolo în 2 ore și 26 de minute. (n.r. – Luminița Talpoș, locul 18 la JO 2008, a câștigat de două ori maratonul de la Viena, în 2007 – 2.32.21 și în 2008 – 2.26.43). La băieți, Soare am înțeles că fuge la Hamburg, iar Marius, care are deja baremul, din nou la Dusseldorf, unde mai mult ca sigur va face o figură frumoasă.

”M-aș bucura să văd cât mai multă lume la start, pe 17 aprilie, la NN Bucharest International 10k!”

De unde ideea să organizați o cursă de alergare?

 • Anul trecut când am fost în România toată lumea mă întreba de ce nu mă apuc să fac ceva, să antrenez, să lucrez la federație sau COSR, să dau ceva înapoi sportului, atletismului. Antrenor nu cred că pot fi, poate și pentru că fiind campioană olimpică cred că aș cere prea mult de la elevii mei. La Federație sau COSR, nu.

Deci?

 • Eram acasă la mama și mi-a venit ideea să fac această cursă. Am vorbit cu familia, apoi am ajuns în SUA, am vorbit cu managerul meu, cu persoane din organizarea maratonului de la Londra, și cam asta a fost! M-am gândit să nu fac maraton, pentru că îl are Valeria (n.r. – Valeria Răcilă, organizatoarea Maratonului București) pe al ei, și m-am orientat pe această cursă de 10 kilometri.

Diță, Cătună și Olaru // fotografii: arhivă personală

E mai greu să organizezi o cursă decât să o alergi?

 • Da, da! (râde) La antrenamente aveam totul calculat, știam ce e de făcut, mă duceam și făceam. La organizare e multă birocrație, sunt multe întâlniri, multe hârtii, depinzi și de timpul altor oameni…

Sunt multe competiții în aprilie.

 • Da, multe chiar în aceeași zi. Când am pus la punct totul, când s-a făcut proiectul, nu erau atâtea anunțate! Sper ca NN Bucharest International 10k să iasă foarte bine. Sunt o luptătoare și nu mă las până nu va fi totul pus la punct. Și va crește de la an la an. Am ales zona de lângă parcul Herăstrău pentru că e zonă importantă turistic, și pentru noi, și pentru străini. M-am gândit și la sportivii noștri, din această cauză am pus și premii separate pentru ei. M-aș bucura să văd cât mai multă lume la start!

Înscrieri se pot face pe site-ul oficial.

Constantina Diță (46 de ani) / Repere

 • Campioană olimpică maraton, 2008
 • Locul 3 la maratonul Londra, 2007
 • Bronz la Campionatul Mondial de maraton, 2005
 • Aur și Bronz la Campionatul Mondial de semimaraton, 2004 & 2005
 • Campioană la maratonul Chicago, 2004
 • Vicecampioană europeană de Cros, 1999