CN de Semi, cursă pentru atleți de performanță sau ”cupa satelor”?

FRA a anunțat că 94 de atleți au participat la Campionatul Național de Semimaraton (30 martie, Buzău), 40 de fete și 54 de băieți. Însă, unii dintre sportivii legitimați la cluburile afiliate federației de atletism nu au reușit să termine competiția nici măcar în limita de 1 oră și 45 de minute.

94 de atleți la linia de start! 94! Poate părea un număr bun pentru o instituție care trebuie să organizeze concursuri pentru sportivii de performanță. Dar, numărul e ”umflat”, din moment ce o parte dintre cei care au luat startul la Campionatul Național de Semimaraton nu au fost în stare nici măcar să se încadreze în timpul maxim impus de FRA, ultra-mega-generos, de 1 oră și 45 de minute.

Poate niște bareme valoroase, care să certifice faptul că la un campionat național pot lua parte doar sportivi de performanță, realizate cu cel mult un an înainte de concurs, ar trebui să fie impuse. Și, poate și niște limite de timp care să certifice valoarea celor care participă la cursele de campionat național (în niciun caz 1.45.00) ar trebui stabilite! Sau poate FRA ar trebui să invite cei peste 350 de români care la Semimaratonul București 2018 au terminat cursa sub acest prag de 1 oră și 45 de minute!

Rezultate complete: https://bit.ly/2FEZzGg

Traseul, mai scurt

Ca și în 2017 și 2018, Federația de Atletism nu pare capabilă să măsoare 21,097 km, distanța pe care ar trebui să aibă loc orice cursă de semimaraton, majoritatea atleților cu care 4run.ro a vorbit înregistrând pe ceasurile purtate în timpul cursei distanțe cuprinse în 20,6 și 20,8 kilometri. În plus, dacă considerați că e normal ca Garmin-urile, Suunto-urile sau Polar-urile să dea altă distanță decât cea de pe traseu, majoritatea în minus, să știți că ea a fost măsurată cu ”roata” de arbitri FRA. A fost măsurată bine, dar oficiali ai aceleiași instituții au micșorat-o pe motiv de: ”Mi se pare cam mare, poate nu e roata calibrată!”.

Soare și Pîșcu, din nou campioni naționali la semimaraton

Nicolae Soare și Andreea Pîșcu, sportivi antrenați de Cristina Alexe, au terminat și în acest an Campionatul Național de Semimaraton pe primele poziții, olteanca după 1 oră, 16 minute și 15 secunde, iar atletul din Buzău după 63 de minute și 47 de secunde.Top 3 fete

  • Andreea Pîșcu, 1.16.15
  • Paula Todoran, 1.16.55
  • Mădălina Florea, 1.19.18

Top 3 băieți

  • Nicolae Soare, 63.47
  • Iulius Gavril, 67.40
  • Marius Ionescu, 67.51

foto: Claudiu Gorgan, Facebook