Aflate doar la ediția a 8-a, Campionatele Mondiale de Ultra Trail se vor desfășura pe 12 mai la Castellon de la Plana, în cadrul Penyagolosa Trails. La start, și cinci români.

Campionatele Mondiale de Ultra Trail sunt o competiție nouă, prima ediție desfășurându-se în 2007, în Statele Unite, la Huntsville, pe o distanță de 80 de kilometri (o cursă de 50 de mile de fapt). Au urmat evenimente o dată la doi ani, până în 2015, de când, după CM de la Annecy, Franța, IAU, organizatorul, a decis disputarea lor anual. Distanțele au variat foarte mult, de la cursa de 50 de kilometri de anul trecut de la Badia Prataglia, Italia, până la 85 de kilometri, trei curse având lungimi în jurul acestei distanțe, incluzând aici și Penyagolosa.

Francezii și spaniolii sunt cei care s-au ”așezat” de cele mai multe ori pe podium, atât la băieți cât și la fete. Din cele 7 ediții de până acum, la masculin, 5 au fost adjudecate de francezi și spanioli, la ultimele două, pe primul loc fiind Luis Alberto Hernando, favorit și în acest an, fiind sportivul cu cel mai mare punctaj ITRA. De fapt, la ultimele trei ediții ale evenimentului întreg podiumul a fost spaniol și francez. La fete același lucru, ultimele 5 câștigătoare fiind din Hexagon (Nathalie Mauclair de 2 ori).

5 ROMÂNI LA START

Pentru prima dată în istoria acestor campionate, România are și ea reprezentanți, 3 băieți, Robert Hajnal, Radu Milea și Andrei Țale, și 2 fete, Ana Cristina Constantin și Cristina Cecan.Povestea Cristinei Constantin, sportivă care trăiește la Madrid: LINK

Ediția din acest an se desfășoară în cadrul Penyagolosa Trails, alături de Campionatele Mondiale de Ultra Trail, cursa de 85 de kilometri cu 5.000 de metri diferență pozitivă de nivel, având loc și Penyagolosa CSP (108 km, +5.700m), o competiție care face parte din Ultra-Trail World Tour și din Cupa Spaniei la Ultra, dar și Penyagolosa MiM (60 km, +3.300m), eveniment care punctează și el în Cupa Spaniei la Ultra.Campionatul Mondial de Ultra Trail se desfășoară pe un traseu de 85 de kilometri, cu plecare de la ora 7.00 din Castello și finiș la Sant Joan, pe parcurs existând și timpi intermediari în care alergătorii trebuie să se încadreze: 4 ore la Useres (km 31), 5.30 ore la Atzeneta (la 40,6 km) și 10 ore la Vistabella (la km 62).

Citește un interviu cu Tom Evans, locul 3 Marathon des Sable și locul 4 CCC: LINK

Spaniolii și francezii, favoriți și în acest an?

Cu Luis Alberto Hernando la start, dublu campion mondial și cel care are cel mai bun punctaj ITRA (921), dar și cu Cristofer Clemente (vice-campion mondial în 2017), la băieți, și cu Maite Maiora (locul 3 în 2016) și Azara Garcia (locul 2 în 2017), la fete, echipa Spaniei pare favorită la câștigarea medaliilor. La fel și francezii, în echipa cărora se gășește Nicolas Martin (vicecampion în 2016) sau Sylvain Court (campion în 2015), la băieți, sau Nathalie Mauclair (campioana din 2015), Amandine Ferrato (vicecampioana din 2017) și Adeline Roche (campioana din 2017). Cine ar putea să facă față în acest ”război” francezo-spaniol? Ar putea fi americanii, amintim aici pe Zach Miller sau pe Clare Gallagher, italienii, poate portughezii și mai mult ca sigur englezii. Echipa Marii Britanii are în componență la băieți cel de-al doilea și cel de-al treilea punctaj ITRA de la aceste campionate, pe Tom Owens (912 puncte) și Jonathan Albon (911 puncte), dar și pe Thomas Evans (locul 3 la Marathon de Sables și locul 4 la CCC). (foto: IAU, FFA)

Citește și un interviu cu François d’Haene, despre cum să pregătești un ultra!

Cum să pregătim un ultra? Ascultați-l pe francezul François d’Haene!

Podium băieți, Campionatele Mondiale de Ultra Trail

Aur Argint Bronz
2007 Poland Jarosław Janicki Belgium Marc Vanderlinden Luxembourg José Azevedo
2009 France Thomas Lorblanchet Nepal Dachhiri Sherpa Germany Matthias Dippacher
2011 France Erik Clavery Canada Jason Loutitt France Patrick Bringer
2013 United Kingdom Ricky Lightfoot Germany Florian Neuschwander France Julien Rancon
2015 France Sylvain Court Spain Luis Alberto Hernando France Patrick Bringer
2016 Spain Luis Alberto Hernando France Nicolas Martin France Sylvain Court
2017 Spain Luis Alberto Hernando Spain Cristofer Clemente France Cedric Fleureton

Podium fete, Campionatele Mondiale de Ultra Trail

Aur Argint Bronz
2007 Japan Norimi Sakurai Republic of Ireland Helena Crossan United Kingdom Adela Salt
2009 Italy Cecilia Mora United Kingdom Angela Mudge United Kingdom Lizzy Hawker
2011 France Maud Gobert Italy Cecilia Mora United Kingdom Lucy Colquhoun
2013 France Nathalie Mauclair France Aurélia Truel Italy Maria Chiara Parigi
2015 France Nathalie Mauclair France Caroline Chaverot Spain Maite Maiora
2016 France Caroline Chaverot Spain Azara García Netherlands Ragna Debats
2017 France Adeline Roche France Amandine Ferrato Italy Silvia Rampazzo

Tabele podiumuri CM Ultra-Trail: Wikipedia