Clement Gass este orb și aleargă. Aleargă curse montane, curse de trail! Nimic inedit până aici, ce îl face deosebit este faptul că nu are însoțitor. Aleargă ajutat de bățul său și de GPS.

Luna trecută, francezul Clement Gass (28 de ani) a terminat un concurs în zona deluroasă a Alsaciei, Munții Vosgi, o competiție de 21 de kilometri și 700 de metri diferență pozitivă de nivel. Fără însoțitor, fără niciun ajutor uman sau canin, Gass, cu bățul de nevăzători în mână și cu un GPS, a finalizat cursa în 2 ore și 17 minute. Povestea sa este impresionantă. Clement Gass este orb din naștere dar asta nu l-a oprit să descopere senzația de libertate și de independență alergând pe cărări de munte sau în zone deluroase. Sportivul folosește o aplicație GPS – Navi’Rando – dezvoltată de Universitatea din Strasbourg. Obișnuit să alerge alături de un însoțitor, Clement a participat, ca și cobai, la testarea acestei aplicații. ”Aplicația este încărcată pe telefon, pe care îl țin la gât. GPS-ul descrie parcursul folosind 300 de cuvinte pe minut și asta mă ajută să anticipez pe unde merg. Trebuie o ureche antrenată pentru a auzi tot ce spune, dar sunt obișnuit”, a spus francezul presei din Hexagon.

Se împiedică destul de des

În iunie, la Kochersberg, Franța, Clement Gass a alergat 26 de kilometri devenind astfel prima persoană din lume care parcurge un asemenea traseu, de trail, fără însoțitor. A terminat în 3 ore și 43 de minute.

În iunie, la Kochersberg, Clement Gass a alergat 26 de kilometri devenind prima persoană din lume care parcurge un asemenea traseu fără însoțitor. A terminat în 3 ore și 43 de minute.

Prima cursă la care a alergat singur a fost în iunie. La Kochersberg, o competiție care propune două trasee, unul de 17 kilometri cu 225m+ și altul de 26 de kilometri cu 500m+. Clement pleacă de obicei după start, la câteva minute, pentru a nu fi bruiat de sonorul plutonului, și se distinge imediat în peisaj: are un baston alb și în jurul său se aude, tare, o voce metalică care îi descrie parcursul de urmat. ”Am trăit alături de persoane cu handicap și asta m-a făcut să nu mă retrag în mine”, a spus pentru la-croix.com, Gass, care mai are doi frați, unul dintre ei fiind de asemnea orb. Alergătorul care a uimit Franța se împiedică destul de des, chiar dacă distinge umbre care îi permit o oarecare orientare în spațiu. Lucru care însă nu-l descumpănește. ”Această aplicație îmi dă autonomie peste tot. Este ca și cum aș avea permis de conducere. Trebuie antrenament și reflexe bune pentru a o folosi, dar mi-a schimbat viața”, a adăugat Gass. (poze: trail-kochersberg.fr, Claude Romani, captură TF1).