Claudia Bobocea
Claudia Bobocea

Claudia (îm)Bobocea pe 800 de metri acum șapte ani

4shop.ro

Claudia Bobocea are o relație specială cu ”800-le”. De când a observat-o, antrenorul i-a transmis că e făcută pentru a alerga cele două tururi de pistă. Prima cursă pe această distanță, la numai un an de când se apucase de atletism, a terminat-o cu un timp foarte bun, 2 minute și 16 secunde, timp ce i-a arătat pe ce lungime să se specializeze. Chiar dacă preferă 1.500 de metri, tot 800-le a fost cel care i-a adus cel mai bun rezultat al carierei: o calificare la Jocurile Olimpice.

Claudia Bobocea are 24 de ani și este pentru prima dată la o ediție a Jocurilor Olimpice. ”A crescut la foc mocnit. Progresul a fost lent, dar constant de la un an la altul”, ne spune antrenorul bucureștencei, Valentin Anghel, care crede că eleva sa poate ajunge și mai sus: ”E greu de spus când, pentru că sunt niște granițe fiziologice pe care trebuie să le depășească. Dar se va întâmpla! Într-un an, doi, trebuie să facem saltul mai evident, dar depinde de condiții, de discuțiile pe care le vom avea la Federație, de mai mulți factori”.

bobocea-etvalentin-anghelClaudia făcea tot felul de probe, mai puțin cele de semifond, acolo unde acum a ajuns la un nivel înalt, până la Jocurile Olimpice. ”Prima oară eu am făcut marș și obstacole. Antrenorul meu m-a văzut pe «Iolanda Balaș» la un antrenament, m-a văzut și la marș, și la cros, și la obstacole și într-un final mi-a propus să mă antrenez cu el. Mi-a spus că vede în mine o alergătoare de 800 de metri”, își aduce aminte sportiva care în momentele când vrea să se relaxeze ascultă Richard Clayderman. ”Era înregistrată la CS Ilfov unde eram și eu antrenor. Am remarcat-o pe stadion, cred că era în clasa a opta. Mi-a căzut ochiul pe sportiv, cum se zice, și am invitat-o să se antreneze cu mine. Inițial mi-a spus că se pregătește de capacitate și că părinții nu-i dau voie, dar până la urmă totul s-a rezolvat. Făcea marș și obstacole. Am văzut-o la niște antrenamente de viteză și credeam că are capacitate pentru alte probe nu pentru ce făcea ea atunci”, a adăugat Anghel.

A ajuns la atletism după o selecție la școala generală. A făcut doi ani, la nivel de amatori, s-a și lăsat de două ori. Dar, din clasa a opta nu a mai ratat antrenamente, totul a devenit mai serios. ”Am lucrat mult aerob la început, am încercat să alerg mult 3.000 de metri dar din cauza anemiei n-am putut să fac această distanță la un nivel ridicat”, ne spune Claudia care a fugit prima probă de 800 de metri în clasa a noua, acum șapte ani: ”Am făcut 2.16. De atunci am remarcat că proba este asta pentru că neatrenându-mă specific am alergat un timp foarte bun. Cu toate astea, îmi place mai mult 1.500 de metri”.

bobocea-familieFace între 80 și 120 de kilometri pe săptămână

Alergătoare de semifond, Claudia adună între 80 și 120 de kilometri alergați săptămânal. ”Mai mult în perioada de pregătire și mai puțin în perioada competițională. Cea mai lungă alergare pe care am făcut-o a fost de 16 kilometri, dar în fiecare săptămână am 2 alergări de durată, de 12-14 km. Le fac în funcție de ritmul cardiac, 130-150, pace-ul nu contează foarte mult, depinde de cât de obosită sau de odihnită sunt. Pot face ultimul km la 3.40 sau la 4.00 – 4.20”, explică sportiva care are un ceas TomTom, cu GPS, primit de la FRA: ”Dă eroare pe stadion dar își face treaba”. ”La sală nu lucrez foare mult, dar fac exerciții de stabilometrie de trei ori pe săptămână”, adaugă Claudia care este mulțumită de faptul că nu a avut nici o accidentare serioasă: ”Doar o entorsă”.

bobocea-pastor-rio”Îmi plac toate antrenamentele, tempourile, alergările de durată, inconvenientul este că le fac singură. M-ar ajuta foarte mult un sparing partner, mai ales pentru intensități!”, a precizat atleta care o apreciază pe campioana olimpică Paula Ivan, mai ales tactica acesteia din curse, acolo unde menținea un ritm ridicat cap-coadă. Merită sacrificiile pe care un altet le face de-a lungul carierei? ”Dacă ai un câștig după urma a ce faci, ai sponsori, ai intrări la concursuri, da, atunci se merită, dar dacă doar ajungi la naționale, atunci nu!”, a fost răspunsul tranșant al Claudiei.

 • Maratonul? Ar vrea să alerge o cursă, la finalul carierei.
 • Cea mai frumoasă cursă: Campionatul European pe echipe Liga 1, 2015, unde a luat locul I.
 • Pasiuni: Călătoriile, să cunoască și să descopere locuri noi.
 • Filmul preferat: Scent of a Women (n.r. – film din 1992, în care Al Pacino este magistral)
 • Cărți: De psihologie, pentru a înțelege lumea și dintr-o altă perspectivă.
 • Câte perechi de pantofi are în șifonier? 🙂 Una, neagră! 🙂 De alergare? Foarte multe, toate de la Adidas, care este și sponsorul ei.

bobocea-muzeuVrea să treacă de serii

Chiar dacă e supărată că nu a fost însoțită de antrenorul ei la Rio, COSR având locuri asigurate pentru numeroși ”oficiali”, chiar și pentru familiile acestora, dar nu și pentru toți antrenorii, Claudia Bobocea speră să treacă de seriile de la 800m și în semifinale să dea tot ce are mai bun: ”Am trecut de faza de oboseală de după Europene, sper să fie bine”.

Claudia Bobocea (11.06.1992), PB

 • 400m: 58:14 (2011)
 • 800m: 2.01:49 (2016)
 • 800m ind: 2.04:58 (2016)
 • 1.500m: 4.08:64 (2016)
 • 1.500m ind: 4.09:64 (2016)
 • 3.000m ind: 9.03:42 (2015) / SB: 9.10:57