Atleți din Kenya, în România // foto: Andra Panduru
Atleți din Kenya, în România // foto: Andra Panduru

Cine mai ia EPO în Kenya: o atletă de 76 minute pe semi!

Dubla campioană mondială de cros, Emily Chebet, a fost suspendată pentru patru ani de federația din Kenya, pentru furosemid. Alți șase atleți au fost sancționați, unii dintre ei necunoscuți cu recorduri personale foarte slabe, cum ar fi Jesire Kimuge (76.11 – semi) sau Jepkosgei Cheserekn (2.33.18 – maraton), pentru uz de norandrosteron sau EPO.

În Kenya, unde au fost suspendați 43 de atleți în ultimii 3 ani, flagelul a atins chiar și sportivi cu recorduri foarte slabe pentru o țară care e în top la toate cursele de fond din lume, de la 800 de metri până la maraton. Federația de Atletism din Kenya a sancționat ieri șapte atleți pentru folosirea de substanțe interzise, printre ei și iluștri necunoscuți.

  • Jepkosgei Cheserekn (28 de ani) – atletă cu PB de 2.33.18 pe maraton (făcut în 2015), a fost suspendată 4 ani, până în octombrie 2019, după ce a fost testată cu norandrosteron.
  • Jesire Kimuge (31 de ani) – atletă cu PB de 76.12 pe semimaraton, a fost suspendată doi ani pentru norandrosteron.
  • Moraa Mariita (27 de ani) – sportivă cu PB de 71.29 pe semi, a fost suspendată pentru doi ani pentru EPO.
  • Bernard Mwendia – atlet cu PB 63.45 pe semimaraton, va sta doi ani după ce a fost testat pozitiv cu norandrosteron.

Norandrosteronul, un steroid anabolizant puternic, a fost interzis în sport de 30 de ani. Eritropoietina (EPO), un hormon care stimulează producția de hematii în sânge, a fost banat la începutul anilor ’90.

Dubla-campioană de cros, Emily Chebet, patru ani pentru furosemid

Emily Chebet
Emily Chebet

Celelalte trei atlete sunt mai cunoscute, una dintre ele, Emily Chebet, fiind de două ori medaliată cu aur la Campionatele Mondiale de Cros, în 2010 și 2014. ”A fost sancționată pentru patru ani, până în iulie 2019, pentru folosirea substanței interzise furosemid”, a anunțat federația kenyană. Chebet este al doilea nume mare al atletismului din Kenya care primește sancțiuni, după ce și câștigătoarea maratoanelor de la Boston și Chicago, Rita Jeptoo, a fost trasă pe dreapta pentru patru ani (EPO). Celelalte sportive, suspendate provizoriu încă de la Campionatul Mondial din China, sunt Francisca Koki (22 de ani), specialistă 400 de metri, și Joyce Sakari (29 de ani), specialistă 400 de metri garduri, care au primit câte 4 ani, ambele testând pozitiv pentru furosemid. ”Mi se face rău să văd cum acești «atleți» distrug sportul nostru. Să introducem pedeapsa maximă”, a transmis pe Twitter, Lornah Kiplagat, olandeza cu origini kenyene, campioană mondială și europeană de cros, campioană mondială de semimaraton.

Furosemidul este un diuretic care crește volumul de urină și diluează orice agent dopant și orice metabolit al acestuia. Este clasificat ca agent mascator.

Alex Schwazer, supărat pe ruși

Fostul campion olimpic la marș, italianul Alex Schwazer, suspendat pentru EPO, crede că atleții ruși nu ar trebui să ia parte la Jocurile Olimpice de la Rio, indiferent ce curățenie vor face oficialii fostului stat sovietic în cadrul federației și al agenției anti-doping de la Moscova. ”Eu stau de trei ani, am recunoscut ce am făcut, pe când în Rusia, unde s-a descoperit un dopaj susținut de stat, nimeni nu a recunoscut nimic și deja se gândesc cum să ducă echipa la Rio”, a comentat furios Schwazer.

  • Recordurile personale ale atletelor kenyene mai puțin cunoscute sunt diferite de la o sursă la alta, între site-urile de atletism din Kenya și IAAF sau all-athletics.com fiind discrepanțe majore.