Cele două performanțe deosebite, recordul mondial la semimaraton deținut de Zersenay Tadese, și cel de la maraton, trecut în dreptul lui Dennis Kimetto, pot naște o întrebare. Care sportiv este cel mai rapid, în termeni absoluți, atletul din Eritreea sau cel din Kenya?

Cine fuge mai tare? Cel care aleargă cel mai repede semimaratonul sau cel care aleargă cel mai repede maratonul? Recordurile mondiale la semimaraton și maraton, și cei doi atleți care le-au realizat bineînțeles, sunt aproape imposibil de comparat din acest punct de vedere, performanțele au fost făcute în perioade diferite, pe trasee/distanțe diferite, la date diferite, în condiții climatice diferite, singurul numitor comun fiind faptul că atât Zersenay Tadese, recordmanul mondial la semimaraton (58.23), cât și Dennis Kimetto, recordmanul mondial la maraton (2.02.57) se aflau atunci când au alergat acești timpi în cea mai bună perioadă a carierei lor.

La semimaraton, Zersenay Tadese poate fi considerat un adevărat zeu, având șase medalii la Campionatele Mondiale, cinci de aur. Înainte de cursa din 2010 de la Lisabona, când sportivul din Eritreea a alergat cel mai bun timp din lume (58.23, o medie de 2.46 pe mie), Tadese era la al doilea record mondial, după cel din 2005, când a fugit în Anglia, 59.05. ”A fost bine începând de la start iar în ultimii kilometri am simțit că pot face record mondial”, declara Dennis Kimetto după ce alerga pentru prima dată în istorie sub 2 ore și 3 minute, 2.02.57, maratonul de la Berlin din 2014. ”Zborul” kenyanului, cu o medie de 2.54 pe mie, a avut prima jumătate de cursă trecută în 61.45, iar a doua în 61.12.

Deci cum putem vedea care este cel mai rapid dintre cei doi, recordmanul mondial pe semimaraton și cel de pe maraton? Putem compara și cele mai bune performanțe personale ale celor doi super-atleți pe alte distanțe de fond. Dacă timpul pe 10.000 de metri, este mult mai bun cel alergat de Tadese, 26.37:25, față de 28.30:00 al lui Kimetto, asta și pentru că kenyanul nu a concurat pe această distanță decât foarte rar, compararea timpilor la distanțele unde cei doi dețin recorduri, arată că Dennis Kimetto, cel mai bun alergător de maraton, are un timp bun și pe semimaraton, 59.14, pe când Tadese, nu a reușit încă să scadă sub 2 ore și 10 minute pe maraton, un timp foarte slab pentru Elite (PB: 2.10.41). Asta ar însemna că Dennis Kimetto ar fi mai rapid, nu?

Există numeroase aplicatii care prezic timpul cel mai rapid pe care l-ai putea scoate pe o distanță în funcție de cel mai bun timp pe care l-ai avut pe o altă distanță. Dacă este să introducem recordurile mondiale pentru a vedea ce ar putea alerga Tadese pe maraton și Kimetto pe semimaraton, atunci sportivul din Eritreea ar mai avea enorm de muncă. Pentru 58 de minute și 23 de secunde al lui, pe 42,195 km ar trebui, teoretic bineînțeles, să scoată în jurul a 2.01.38, cu 10 minute mai bine decât PB-ul lui pe această distanță. De cealaltă parte, pe Kimetto, recordul de la maraton, l-ar ”îndreptăți” la un timp pe semimaraton de 58.58, cu doar 16 secunde mai tare decât cea mai bună performanță a lui. Asta ar însemna, din nou, că Dennis Kimetto este mai rapid, nu?

Zersenay Tadese, PB

  • Semi: 58.23
  • Maraton: 2.10.41

Dennis Kimetto, PB

  • Semi: 59.14
  • Maraton: 2.02.57
Dacă iubești mișcarea și stilul de viață sănătos vino ca alergător, voluntar sau suporter la Volkswagen Bucharest HALF MARATHON. Fii unul dintre cei peste 16.000 de oameni din 60 de țări care se bucura de sărbătoarea Bucureștiului. Înscrie-te la una dintre curse: 21km OMV Petrom, 10 km Volkswagen, Ștafeta Scholl, Cursa Populară Vodafone, Cursa Adolescenților Carrefour sau Cursa Copiilor McDonald’s. Detalii pe www.bucuresti21km.ro.

La noi, Negru versus Andreica

Cătălin Andreica, alergând la Constanța

Cătălin Andreica, alergând la Constanța

Semimaratonul ar putea fi redenumit în România cu numele lui Nicolae Negru, buzoianul fiind cel mai titrat alergător al distanței care acoperă jumătate din distanța maratonului, de recordul lui 61.45 neapropiindu-se nimeni de când a fost realizat, de 20 de ani. În ce privește performanța lui Cătălin Andreica pe maraton, în 2018 ea face 40 de ani de când a fost realizată. Datele arată, că Nicolae Negru ar fi putut avea teoretic un timp de 2.08.45 pe maraton, dar din cele două încercări ale sale, cel mai rapid a fugit un 2.26.17, în schimb diferența dintre pace-ul mediu al recordului național și al celui mondial este de 9 secunde pe mie. În ce-l privește pe Cătălin Andreica, datele referitoare la cursele sale de semimaraton nu există, dar teoretic în funcție de cel mai bun timp al său pe maraton, ar fi putut alerga un 63.33. Totuși, diferența dintre pace-ul mediu al recordului național la maraton și al celui mondial, este de 14 secunde. Deci, cine ar fi mai rapid?

Nicolae Negru, PB

  • Semi: 61.45
  • Maraton: 2.26.17

Cătălin Andreica, PB

  • Semi: nu există date
  • Maraton: 2.12.30