Ionuț Zincă / worldofo.com
Ionuț Zincă / worldofo.com

Cel mai bun orientarist român se retrage / GALERIE FOTO

Ionuț Zincă este de departe cel mai bun produs al orientării românești. La 32 de ani, prahoveanul legitimat la CSU Craiova a hotărât să nu mai participe ca sportiv de elită la concursuri de orientare, ultimele lui curse fiinde cele de la Campionatul European care s-a desfășurat în Cehia!

Poate îl știți doar ca cel mai bun alergător montan din România. Dar, Ionuț Zincă a început să facă orientare pe când era copil, alergarea cu harta și cu busola, la clubul din orașul natal, din Plopeni. A muncit, s-a antrenat mult, enorm, și astfel și-a pus în valoare talentul pentru acest sport ”inteligent”. A devenit cel mai bun orientarist român, cu clasări în top 10 la campionatele mondiale și la campionatele europene. Cele mai bune rezultate la Mondiale au fost un loc 5 la Sprint, loc 8 la Medie Distanță și loc 12 la Lungă Distanță (de două ori), iar alături de ștafetă a terminat pe 14. La concursul continental, a venit pe locul 9 la Lungă Distanță, în 2014. Este caracterizat de site-ul worldofo.com un alergător foarte puternic, mai ales pe distanțele lungi, în condiții de căldură. Zincă a prins și podiumul, locul 3, într-o competiție din cadrul Cupei Mondiale, în 2014, la Medie Distanță, ce mai bună clasare la final de an fiind poziția 26 (în 2011).

”Dezamăgit de performanța de la Europene. Partea bună e că a sosit vremea să mă retrag și să las loc la tineret. Am reușit în cariera mea să obțin cele mai bune clasări din toate timpurile pentru FRO dar vremea mea a apus, privesc încrezător către noi orizonturi și noi proiecte. Însă, prima «dragoste» nu se uită niciodată! Mulțumesc acestui sport minunat pentru toate momentele trăite! Mulțumesc părinților mei pentru răbdarea care au avut-o cu mine de mic! Mulțumesc CSU Craiova pentru șansa oferită! Mulțumesc Hulpe (n.r. – Andreea Zincă, soția lui Ionuț) pentru că ai fost alături de mine tot timpul!”, a fost mesajul lui Ionuț Zincă. ”Eu nu cred că va renunța. Sper că nu o va face!”, ne-a spus prietenul său, Radu Milea. Ionuț Zincă a vrut și acum doi ani să se retragă, să nu mai participe la competițiile la nivel înalt, dar se pare că nu venise timpul să se despartă de orientare, de ”prima dragoste”, așa cum îi place chiar lui să o numească. (fotografiile cu Ionuț Zincă, de pe © WorldofO.com)