Există un timp de referință la care să te raportezi atunci când fugi 5 kilometri, în cursă sau nu? Ce înseamnă un 5 kilometri alergat rapid?

Răspunsul e simplu, cel puțin la prima vedere! Cel mai rapid timp înregistrat pe o distanță de 5 kilometri a fost făcut pe pistă, proba de 5.000 de metri, și este de 12.37:35 la băieți, record mondial făcut de Kenenisa Bekele, la 24 de ani, în 2004, și 14.11:15 la fete, timp care aparține lui Tirunesh Dibaba, realizat în 2008 (înainte de recunoașterea acestor performanțe de IAAF, pentru câteva luni, recordul mondial a aparținut în 1977 româncei Natalia Mărășescu, 15.41:40).

În plus, recordul mondial în sală pentru 5.000 de metri aparține lui Kenenisa Bekele, 12.49:60, și lui Genzebe Dibaba, 14.18:86. Recordul olimpic la băieți este tot al etiopianului, 12.57:82, la fete aparținând kenyencei Vivian Cheruiyot, 14.26:17. Când se aleargă pe asfalt, pe șosea, cele mai bune performanțe nu sunt încă ținute de federația internațională, dar ele există și sunt trecute în dreptul kenyenilor Sammy Kipketer, 13.00, și Joyciline Jepkosgei, 14.32.

Marius IonescuAtingerea unui anumit timp pe 5 kilometri (indiferent de cum ne place să numim această distanță, 5.000m sau 5k) depinde de mulți factori: vreme, suprafața pe care se rulează, dacă e plat sau în pantă/rampă, dacă e uscată sau udă, dacă e tartan, asfalt, trail sau bandă de alergare, dacă afară e lumină sau întuneric, depinde și de gene și de talent, de sex, de vârstă, sau de istoricul fiecăruia dacă ne raportăm la starea de sănătate și la antrenamentele efectuate. Iar parcursul, evoluția timpilor fiecăruia va depinde și de punctul de plecare. Normal că dacă prima cursă de 5 kilometri este făcută în 35 de minute, nu se va putea ajunge, decât foarte rar, la nivelul unuia care a ”pornit la drum” după ce prima competiție pe această distanță a făcut-o în 21 de minute. Poate un timp normal de început pentru cei mai multi ar fi aproape de 30 de minute, dar dacă nu se poate, nu e un capăt de țară, mai există întotdeauna încă o cursă unde se mai poate încerca. Și ceea ce pentru unii poate însemna un super-timp, să zicem un 22 de minute, pentru alții poate reprezenta doar încălzirea. Nu uita, un timp bun pe 5 kilometri este cel care e mai rapid decât ultimul tău timp pe 5 kilometri! Sau cum spun englezii, în varianta originală parcă sună chiar mai bine :): ”A good 5K time is less than your last 5K time!”.

  • Sub 13 minute: Superstar! Cu asemenea performanțe se câștigă curse internaționale importante, bani și faimă, se realizează recorduri!
  • Sub 14 minute: Top România! Nu mulți atleți români au trecut de acest prag, mai ales în ultimele 2 decenii, pe lista celor care au alergat mai repede decât această bornă sunt doar 36 de români (recordul național este de 13.15:00, Ilie Floroiu). Dacă scazi și sub 13 minute și 42 de secunde deja ai barem de Campionat European, iar de la 13.22.60 ești convocat pentru Mondiale! Plecăciuni!
  • Sub 15 minute: Alergător excelent! Ești printre cei care câștigă curse importante din România și cu care ceilalți alergători doresc să-și facă poze. Zâmbește! 🙂
  • Sub 16 minunte: Alergător rapid! Nivelul atleților, nivelul cu care poți ajunge în top 10 la un campionat național din România! Spectacol!
  • 16-20 minute: Alergător serios! Îți ies antrenamentele, ești talentat, te ții de program, poți fi numit ”spaima” crosurilor locale! 🙂 Bravo!
  • 20-25 minute: Alergător bun! Ai ajuns deja să știi ce sunt alea bucăți, intervale, tempouri, speciale etc. Dacă știi să și folosești aceste tipuri de antrenament atunci se poate scădea spre limita de jos a acestei categorii. Atenție la recuperare!
  • 25-30 minute: Alergător decent! Chiar dacă nu ai aleargat foarte mult înainte, dar ai cât de cât o condiție fizică bună, poți termina o cursă de 5 kilometri cu un timp mai rapid de 30 de minute fără probleme. Ai ajuns să alergi cu o viteză aproape egală cu media atinsă la cursele de alergare pentru amatori mai importante. Saltul spre viteze mai mari nu este foarte greu de făcut! Aleargă în continuare!
  • 30-40 minute: Jogger! Cu puțin antrenament și dedicație poți sări în cealaltă categorie!
Pe 8 iunie în Parcul Herăstrău se va da startul singurei competiții de alergare pe timp de seara-5K BETANO Night Run. Evenimentul este organizat de BETANO, operator european de pariuri sportive și cazinou online, în colaborare cu Bucharest RUNNING CLUB, organizatorul celor mai mari competiții de alergare stradală din România. Traseul de 5km include porțiuni de alergare stradală cu trafic limitat și porțiuni prin parcul Herăstrău. Participarea la 5K BETANO Night Run se poate face completând formularul de înscriere disponibil pe betanonightrun.ro/inregistrare.

*La fete, la timpi trebuie adăugat 2-3 minute! La categoria ”Superstar”, acolo unde fetele aleargă 5.000 de metri mai rapid de 15 minute, perfomanțe ce înseamnă recorduri mondiale, câștigarea unor campionate mondiale sau a unor Jocuri Olimpice, România a avut doar o atletă, fiind singura alergătoare română care a spart bariera celor 15 minute. Gabriela Szabo are un PB de 14.31:48, fiind campioană olimpică pe această distanță (2000, Sydney) și de două ori campioană mondială (1997, Atena, și 1999, Sevilla).

Foto: itsyourrace.com