Atletismul italian este în stare de șoc! Mai mulți sportivi din ”Cizmă” sunt acuzați că s-au sustras controlului anti-doping și riscă suspendarea pentru cel puțin doi ani. Printre ei se află și campionul european la maraton, Daniele Meucci.

Oficialii Comitetului Olimpic din Italia au anunțat că pe baza unei investigații cu numele de cod ”Olimpia” condusă de procuratura din Bolzano s-a deschis o procedură disciplinară împotriva a 25 de atleți pentru că s-au sustras controlului anti-doping și pentru că nu au precizat locația în care se află pentru a putea fi găsiți de agenții NADO. Printre ei se găsesc și cinci atleți care s-au calificat deja la Jocurile Olimpice de la Rio, cel mai important nume fiind Daniele Meucci, campionul european de maraton (2014). Pe listă mai apar și Fabrizio Donato, medaliatul cu bronz de la Londra 2012 (triplusalt), și Andrew Howe, medaliat cu argint la Campionatul Mondial din 2007 (săritura în lungime). (foto: crosscampaccio.com)

Șeful Comitetului Olimpic italian a sărit în apărarea atleților spunând că este doar o eroare de transmitere a datelor, nimeni nu a vrut să trișeze. ”Sportivii sunt victime. E doar o simplă problemă de comunicare a procedurilor”, a spus pentru gazzetta.it, Giovanni Malago. ”Ne acuză faptul că am întârziat în a scrie despre locurile în care putem fi găsiți de agenții anti-doping. Nu mai am încredere în procurori. Toată viața mea m-am antrenat doar cu pâine și apă”, a precizat și ”bronzul” olimpic de la Londra, Fabrizio Donato. Boss-ul Federației Italiene de Atletism, Alfio Giomi, este și el de partea sportivilor. ”Aceste rezultate în unele cazuri sunt din cauza neatenției și a superficialității, nu are nimic de a face cu dopingul. Avem încredere în justiție, dar credem că s-a făcut o greșeală”, a declarat șeful FIDAL pentru gazzetta.it.