Cheile Grădiștei va găzdui în premieră, între 26 și 28 ianuarie 2018, a 15-a ediție a Campionatelor Mondiale de Winter Triatlon, o competiție la care sunt așteptați circa 300 de sportivi din 22 de țări, a anunțat Peter Klosz, președintele FR de Triatlon.

”FR de Triatlon este o federație proaspăt înființată, în 2012, după ce s-a luat hotărârea de a se despărți de FR de Ciclism. Din 2014, suntem finanțați de MTS. Dacă în 2012 am avut cinci competiții pe plan național, în acest an am ajuns la 29, dintre care patru internaționale. Încet-încet, am reușit să arătăm atât federației europene cât și federației internaționale că suntem un partener capabil să organizeze competiții de rang înalt. În acest an am avut campionate europene de cross triatlon și cross duatlon la Târgu Mureș, cu peste 450 participanți, dintre care 350 din 29 țări europene. Anul acesta am organizat și o Cupă Europeană de Winter Triatlon la Cheile Grădiștei, ca să putem să arătăm că suntem suficienți de pregătiți să aducem o competiție foarte prestigioasă, un campionat mondial, în România”, a precizat Peter Klosz, șeful Federației Române de Triatlon.

În cadrul unui triatlon de iarnă, la categoria Elite, sportivii aleargă 7 km pe zăpadă, străbat tot pe zăpadă 14 km cu bicicleta și în final 10 km pe schiuri. Competiția se desfășoară pe mai multe categorii: Elite, U23, Juniori, Paratriatlon și Age Group, inclusiv curse speciale pentru amatori.

Cei mai reprezentativi sportivi români la această disciplină sunt Viorel Pălici și Marian Dănilă, ocupanții locurilor 11, respectiv 15 la Europenele 2017 din Estonia, alături de Robert Tămîrjan, medaliat cu argint european la paratriatlon.

Peter Klosz a precizat că bugetul pentru găzduirea competiției mondiale de iarnă, organizată în ultimii ani de Austria și Canada, se ridică la 40-45.000 euro, dintre care 15.000 provin de la MTS, iar restul de la sponsori și taxele de înscriere.

Ovidiu Gârbacea, patronul complexului Cheile Grădiștei, a precizat că încă din decembrie se va trece la fabricarea de zăpadă, pentru a preveni o eventuală lipsă a zăpezii naturale în perioada competiției: ”Ne bucurăm să fim gazdele acestui eveniment. Cheile Grădiștei este la al 5-lea campionat mondial, timp în care noi am reușit să construim o bază destul de completă, cu infrastructură destul de complexă, cu săli polivalente, săli de forță, săli de refacere, toate pentru o bună desfășurare a unui eveniment de această anvergură. Noi vom începe pregătirile chiar din luna decembrie. Vom produce zăpadă artificială, nu știm ce condiții meteo vor fi, dar vrem să fim pregătiți când vor veni delegațiile străine, să putem face față oricărui timp”.

Conform unei statistici a FR de Triatlon, numărul participanților care au finalizat un triatlon în România a crescut de la 1088 în 2010 la 7095 în 2016.