Wang Jiali dopaj

Campioana Chinei la maraton, suspendată 8 ani

Wang Jiali, campioana Chinei la maraton, a fost suspendată pentru 8 ani, după ce a fost depistată pozitiv în urma unui test efectuat între competiții.

Federația Chineză de Atletism a anunțat că atleta de 31 de ani a fost testată pozitiv cu EPO, la patru luni distanță după ce a câștigat medalia de aur la Campionatul Național de Maraton (cu o alergare de 2h33′). Rezultatele probei B nu au fost încă anunțate, dar sunt slabe șanse, aproape de zero, ca să fie descoperit altceva. Pentru că este la a doua abatere, sportiva a primit 8 ani ”pe bară”, o amendă de 6.100 de dolari americani, iar, atenție!, antrenorul ei, Lu Qiang, a fost suspendat pe viață și amendat cu 12.200 de dolari americani, a anunțat xinhuanet.com.

Wang, locul 8 la mondiale în 2011 (la maraton), a fost prima atletă chineză suspendată din cauza anomaliilor descoperite în pașaportul biologic, în 2013, după ce câștigase, printre altele, maratonul Beijing în 2010, maratonul Dalian în 2011 și maratonul Chongqing, unde făcuse și PB, 2.22.41.

Chinezii scapă dacă sunt prinși dopați cu clenbuterol

Conform unor publicații din China, în 2017 au fost efectuate 17.000 de controale, 132 de atleți fiind depistați pozitiv. Dar, întotdeauna există un dar, 55 de sportivi, depistați pozitiv cu clenbuterol, nu au fost suspendați. Cauza? Agenția chineză anti-dopaj a considerat că a fost vorba de contaminare venită din carnea consumată la cină sau la prânz, clenbuterolul fiind utilizat în China în creștera animalelor. (foto: IAAF)