Claudia Bobocea

Bobocea: ”Obiectivul, să trec de serii și semifinale”

Claudia Bobocea a avut un an foarte bun, cu participări în Diamond League, la Laussane terminând cursa de o milă pe poziția a treia, realizând de două ori baremul pentru Campionatele Mondiale de la Londra, competiție la care participă pentru prima oară (prima cursă a atletei antrenate de Valentin Anghel va avea loc pe 4 august începând cu ora 21.35). 4run.ro vă ține la curent cu evoluția românilor la Campionatul Mondial de Atletism de la Londra cu ajutorul GoldNutrition România.

4run.ro: Putem numi anul 2017 cel mai bun din cariera ta?
Claudia Bobocea: Da, mi-a adus cele mai bune rezultate.

Ai avut trei participări la Diamond League, din care într-una ai făcut PB și barem, iar într-alta ai luat locul 3 (+ PB și barem)? Crezi că pentru a crește ca sportiv este nevoie de curse tari?
Da, desigur. Numai în cursele cu adversari mai valoroși decât tine îți poți depăși limitele.

Prima participare Diamond League a fost la Shanghai unde ai și făcut barem pentru Mondiale. Cum te-ai simțit?
A fost o cursă imprevizibilă deoarece nu aveam în plan acest concurs. Am călătorit 18 ore și am ajuns cu o zi înainte, nu puteam avea așteptări mari, dar a ieșit bine.

Cum a fost la Diamond League Paris?
Cursa din capitala Franței a fost pe un fond de oboseală, fiind a 3-a în decurs de 6 zile. S-au resimțit și drumurile făcute și cu toate aceastea am fost la o secundă de recordul personal.

La Diamond League Lausanne ai alergat prima milă din carieră într-o cursă cu Dibaba. Poate fi bătută etiopianca?
Am insistat împreună cu antrenorul meu să merg la această cursă, deoarece știam că sunt pregătiă pentru un rezultat bun deși nu mai alergasem niciodată mila. M-am simțit foarte bine, având resurse pe ultima parte. Și Dibaba este om, nu cred că e de neoprit. Consider că vom avea surprize la Mondiale.

Claudia Bobocea, ultimele 3 luni

•Diamond League Shanghai (1.500 m), 4.06:33, PB și barem CM, loc 7 (13 mai)
•Campionatul European pe Echipe (1.500 m), 4.14:58, loc I (24 iunie)
•Diamond League Paris (1.500 m), 4.07:67, loc 12 (1 iulie)
•Diamond League Laussane (1 milă), 4.25:89, PB și barem CM, loc III (6 iulie)
•Campionatul Național Pitești (800 m), 2.04:05, loc I (8 iulie)

Ai fost nevoită să participi și la Naționale chiar dacă aveai încă o cursă de Diamond League în program.
Da, după Lausanne am fost invitată la Diamond League Londra, dar pentru cluburile din România contează medaliile de la Naționale mai mult decât participarea în Diamond League… Am alergat 800 m la 1 zi distanță de Lausanne unde obiectivul era sa castig, iar la ștafeta de 4×400 m chiar dacă eram în echipă nu am participat, nu am avut loc, deoarece alți sportivi trăiesc de la un an la altul doar din medaliile de la Naționale.

Care este obiectivul pentru ”Londra”?
Este prima mea participare la un Campionat Mondial în aer liber. Voi ajunge la Londra cu 2 zile înainte de serii, într-un fel este mai bine că voi concura așa repede. Obiectivul este să trec de serii și semifinale, curse imprevizibile. Mondialele de la Londra sper să rămână o amintire frumoasă pentru mine, voi încerca să alerg la maximul organismului.

Povestea Claudiei, aici!

Urmează și Universiada, acolo ce vrei să faci?
La Jocurile Mondiale Universitare, fiind principalul obiectiv din acest an, mă duc cu gândul la o medalie, bineînțeles că merg fără antrenor.

Ce trebuie să aibă un atlet pentru a face performanță?
În spatele fiecarui atlet de top mondial stă o echipă formată din antrenor, doctor, biochimist, kinetoterapeut, psiholog, și susținerea cluburilor, federațiilor și a comitetelor olimpice.

4run.ro vă ține la curent cu evoluția românilor la Campionatul Mondial de Atletism de la Londra cu ajutorul GoldNutrition, un brand portughez care produce suplimente pentru sportivi, produse de nutriție certificate de analiza microbiologică și de laboratore anti-doping recunoscute. Împreună cu GoldNutrition România vom efectua două trageri la sorți în care vom acorda cititorilor 4run.ro ”kit-uri de cursă” de la GoldNutrition.

În 2020 sunt Jocurile Olimpice, la Tokyo. De cât de mult ajutor are nevoie un atlet pentru a putea face față nivelul foarte ridicat de la o asemenea competiție?
Finalitatea muncii mele ar trebui să se regăsească la J.O de la Tokyo. Până atunci îmi doresc să particip la toate etapele de Diamond League cu rezultate progresive. Pentru a face față la acest nivel este foarte important să ai o bază atât materială cât și financiară. Nu trebuie să fie doar dorința mea de a avea un rezultat bun ci și a factorilor implicați în atletism.

Rușii revin iar la Mondiale, sub steag neutru însă. Consideri că e bine că sunt lăsați să concureze chiar dacă țara lor încă are probleme uriașe în ce privește legile și lupta anti-doping?
Sunt țări cu probleme mai mari decât Rusia, dar din motive politico-sportive doar ei au fost sancționați. Atleții participanți din partea Rusiei au fost introduși într-un program de monitorizare cu mult timp înaintea Mondialelor.