Roxana Bîrcă, foto: Marian Burlacu

Bîrcă poate concura, Shobukhova a fugit deja

4shop.ro

Roxana Bîrcă a terminat perioada de suspendare de doi ani emisă de FRA pe 3 septembrie, putând alerga din nou în concursurile oficiale. Atleta născută lângă București a picat un test anti-doping efectuat în Rusia, în 2013, după ce câștigase medalia de aur la Universiadă, la proba de 5.000 de metri, cu timpul de 15.39:76.

În 2013, sportiva antrenată de Augustin Barbu mai câștigase, tot la 5.000 m, Internaționalele României, cu 15.42:62, și Campionatele Balcanice, cu 15.40:61. Roxana Bîrcă (foto: Marian Burlacu), participantă la JO din 2012, a fost depistată pozitiv cu metasteron, un steroid anabolizant exogen. “La indicaţia medicului ginecolog, de 4-5 ani folosesc produsul Duphaston, tratament pe care îl efectuez lunar, din a 15-a zi a ciclului, timp de 10 zile, câte un comprimant pe zi. Metabolitul respectivului medicament a apărut la control”, se apăra atunci atleta (27 de ani, PB pe 5.000m – 15:13:40).

La ruși, o întreagă mașinărie de dopaj

Liliya Shobukhova (argint la Europene, la 5.000 metri) a alergat din nou după ce a fost nevoită să stea pe bară 2 ani și șapte luni fiind suspendată pentru iregularitățile găsite în pașaportul biologic. Ea a terminat Campionatele Naționale de Semimaraton, de la Novosibirsk, pe locul 5, în 1.16.20. Fondista rusă fusese inițial sancționată cu o pedeapsă de 3 ani și două luni dar Agenția Mondială Anti-Doping (WADA) a redus sancțiunea cu șapte luni pentru că atleta a acceptat să „sufle” detalii despre dopajul din Rusia. Se pare că a avut ce spune, după ce acuzase federația rusă că trebuia să plătească pentru a i se anula controalele. Cum Shobukova nu mai are voie să particpe la marile maratoane (cele trei titluri de la Chicago și unul de la Londra i-au fost retrase), ea a spus că va încerca să intre în lotul Rusiei și să particpe la maratonul olimpic de la Rio. Pe 13 noiembrie va face 38 de ani.

Liliya Shobukhova // foto: arhivă personală
Liliya Shobukhova // foto: arhivă personală

În Germania, 10.000 de euro pentru victimele dopajului

Guvernul Germaniei a anunțat că va despăgubi în noiembrie 1.000 de persoane care au avut de suferit de pe urma dopajului, sportivi intrați în vestitul program din Germania de Est, în timpul Războiului Rece. Fiecare persoană va primi 10.500 de euro. Banii încearcă să compenseze problemele pe care le au sportivii, mulți dintre ei încă suferind efecte secundare de la administrarea de sterozi sau având copii cu malformații. Până acum mai fuseseră despăgubiți 2.000 de sportivi de câtre stat și 200 de către compania farmaceutică Jenapharm, producătoarea „mortalului” Turinabol. Programul de dopaj est-german, program stabilit de stat, numit „14.25”, a cuprins în jur de 10.000 de sportivi, majoritatea femei, cărora li se spunea că steroizii sunt vitamine.

În Kenya, medicii suspecți, prinși de poliție

În ultima săptămână, poliția din Kenya, alături de organismul de luptă anti-doping din țara deținătorului celui mai bun timp la maraton și de oficialii de la Ministerul Sportului, au efectuat razii la mai multe clinici din capitala Nairobi sau din Kapsabet, clinici cunoscute ca fiind deținute de medici și farmaciști care dau produse ilicite atleților kenyeni. La una din ele, proprietarul, cunoscut ca medic de mulți atleți de top, nici măcar nu era doctor. Clinica a fost închisă, Stephen Kiplagat, medicul care nu era medic, fiind reținut.