Deținătorul recordurilor mondiale la 5.000 de metri (12.37:35) și la 10.000 de metri (26.17:53), etiopianul Kenenisa Bekele nu crede că englezul Mo Farah, actualul campion olimpic pe cele două distanțe, este capabil să-i ”fure” performanțele.

Etiopianul de 33 de ani e sigur pe el și pe faptul că nimeni nu se poate atinge de recordurile făcute în 2004 și 2005. ”E foarte greu pentru Mo Farah să facă noi recorduri pe 5.000 și pe 10.000 de metri. Dacă te uiți la timpii lui, observi că este foarte departe de mine. De fapt, în acest moment nimeni nu poate să le îmbunătățească”, a spus Bekele făcând referire la cele mai bune rezultate ale britanicului, 12.53:16 pe 5.000 de metri și 26.46:57 pe 10.000 de metri. Bekele se luptă cu accidentările încă din 2010. ”Am crezut că scap de aceste probleme anul trecut, dar nici înainte de maratonul de la Paris nu eram complet refăcut și cursa de acolo m-a afectat și mai mult”, a povestit supărat africanul, pentru livemint.com.

Vrea să alerge maratonul la Rio

Kenenisa Bekele nu a renunțat la visul de a călca pe urmele lui Gebrselassie și de a face un record și pe distanța de 42 de kilometri și 195 de metri. ”Întâi de toate vreau să mă calific atât pentru proba de 10.000 de metri cât și pentru maraton, pentru Rio. Apoi voi decide pe care o să o alerg. Dar, mă gândesc foarte mult la maraton. Totul depinde de cum merge tratamentul. Încă mai am probleme la tendonul lui Ahile, încă vizitez doctori”, a precizat etiopianul. ”Totul e diferit între maraton și pistă. Când aveam curse pe pistă nu eram niciodată nervos, nu-mi era niciodată frică. La maratoane, câteodată mi-e frică! La maratoane trebuie să înveți să alergi diferit. Trebuie să-ți ții picioarele jos. Dacă salți prea sus călcâiul, atunci lovești prea tare asfaltul, e ca și cum ai sări pe asfalt. În timpul maratonului acest lucru te va distruge. Pe pistă, piciorul sus, alergare cu pași mari, săriți, nicio problemă!”, a adăugat Bekele care la Paris, în 2014, a debutat pe distanța maratonului cu 2.05.04.

Alergători, la antrenament în Bekoji, Etiopia

Alergători, la antrenament în Bekoji, Etiopia

Satul lui Bekele, are 17.000 de locuitori și 16 medalii olimpice

Kenenisa Bekele este născut în Bekoji, o localitate cu aproximativ 17.000 de locuitori situată la aproximativ 2.800 de metri altitudine. De aici provin numeroși atleți de renume din Etiopia, care au câștigat 16 medalii olimpice, din care 10 de aur. Alături de frații Bekele, Kenenisa și Tariku, mai sunt surorile Dibaba (Ejegayehu, Tirunesh și Genzebe), Derartu Tulu (3 medalii olimpice, 2 de aur), Tiki Gelana (aur olimpic la maraton), Fatuma Roba (aur olimpic la maraton) sau Mestawet Tufa. ”Suntem născuți la altitudine mare, am crescut acolo, am alergat în fiecare zi și așa corpul nostru s-a adaptat. Dar cel mai mult, în a fi un bun alergător, ține de motivație. Trebuie să ai un antrenor bun, să te ajute familia și condiții bune de antrenament. Dacă combini toate astea poți găsi un atlet foarte bun oriunde”, a comentat Bekele. (poza: sport.be, townofrunners.com)