Atletismul începe JO pe 30 iulie. Ultima probă, maratonul, pe 8 august

România va fi reprezentată la Jocurile Olimpice de la Tokyo de 10 atleți, lot care nu cuprinde și fondistele kenyene naturalizate în luna mai. De ce nu sunt prezente, în textul de mai jos. Printre cei 10 sportivi tricolori, și 2 alergătoare: Claudia Bobocea și Andrea Miklos.

Atleții tricolori au plecat spre Matsudo, o localitatea în apropierea imensului oraș-gazdă al jocurilor olimpice, în două tranșe, primul grup decolând spre Japonia pe 16 iulie. Mai exact, a fost vorba despre cinci atleți, a anunțat fra.ro, din cei zece tricolori care și-au câștigat dreptul să participe la competiție: Alina Rotaru (săritura în lungime, calificată la barem), împreună cu antrenorul ei, Mihai Corucle, Rareș Toader (aruncarea greutății, cu standard de participare îndeplinit), împreună cu antrenorul său, Sorin Tirichiță, Bianca Ghelber (aruncarea ciocanului), Alexandru Novac (suliță), ambii calificați la poziția mondială ocupată, cu antrenoarea lor, Mihaela Melinte, Marius Cocioran (50 km marș, a acces la JO prin ranking) și antrenorul Octavian Măzăran, însoțiți de kinoterapeutul Sebastian Bularda.

„Ne dorim o medalie, oricare ar fi strălucirea ei și două trei prezențe în finale. Sportivii noștri sunt bine pregătiți și cu siguranță performanțele deosebite nu vor întârzia să apară!”, a declarat pentru site-ul forului național, președintele FRA, Anișoara Cușmir Stanciu.

Al doilea grup care a ajuns în Japonia a fost alcătuit din Daniela Stanciu (săritura în înălțime), împreună cu antrenoarea sa Oana Pantelimon, Alin Firfirică (aruncarea discului), antrenat de Teodoru Agachi, Florentina Iușco (săritura în lungime), cu antrenorul Nicolae Alexe, Claudia Bobocea (1500 m), antrenor Valentin Anghel și Andrea Mikloș (400 m), însoțiți de medicul Antonia Onaca. „Suntem hotărâți să facem un concurs cât mai bun, mai exact, să reușim să scoatem o performanță apropiată recordurilor noastre personale și, de ce nu, să o depășim!”, a spus pentru fra.ro, Alin Firifirică. Atletismul începe Jocurile Olimpice pe 30 iulie. Ultima probă, maratonul masculin, pe 8 august. Program complet, aici.

De ce kenyencele nu aleargă pentru România la Tokyo?

În mai 2021, după mai mulți ani de când au început procedura de cerere a cetățeniei române, fondistele kenyence legitimate la Steaua, Joan Chelimo, Stella Ruto și Delvine Meringor, au reușit să devină ”tricolore” cu acte-n regulă. “Sunt foarte fericită că am obținut cetățenia română. Vreau să cuceresc cât mai multe medalii, medalii la Jocurile Olimpice și Campionatele Mondiale și să fac România mândră”, preciza atunci pentru fra.ro, Joan Chelimo. “Aștept acest moment de cinci ani. Am reușit azi să aduc în România trei atlete foarte valoroase și sper ca măcar una dintre ele să cucerească o medalie la Jocurile Olimpice. Îmi doresc să mă retrag după un astfel de moment”, spunea antrenorul lor, Carol Șanta.

Cu toate că era așteptat ca acestea să alerge la Tokyo, surpriză, ele nu au mai apărut în lot! De ce? ”Nu s-a reușit terminarea procedurilor de eligibilitate. Acordul de la Federația Kenyană de Atletism a venit, dar târziu, și astfel răspunsul celor de la World Athletics nu a mai ajuns în timp util. Poate trebuia mai mult lobby pentru ca lucrurile să se miște mai repede”, ne-a spus Daniel Șanta, fiul antrenorului Carol Șanta și managerul sportivelor. Sursele noastre ne-au precizat că totul se rezolva rapid dacă se plătea, legal, o compensație către federația africană de aproximativ 100.000 de dolari americani, dar nu a existat niciun interes din partea forului din Primo Nebiolo. Mai mult, aceștia nu au încercat să ”zorească” forul mondial să dea un răspuns, din câte ne-au spus aceleași surse, pentru că nimeni nu a fost capabil să o facă: ”Nici nu prea știu să vorbească în engleză, ce să le ceri mai mult. Cam asta le e valoarea”.

Foto: fra.ro

Un francez, reprezentantul României la triatlon

Felix Duchampt este primul reprezentant al triatlonului românesc la Jocurile Olimpice. Sportivul în vârstă de 31 de ani a mărturisit pentru gsp.ro că a fost încântat de proiectul pe termen lung al federației ”tricolore” și că va încerca să aducă un rezultat cât mai bun pentru România la Tokyo, în cursa care va avea loc mâine, pe 26 iulie, în Odaiba Marine Park. ”Sunt fericit, este prima oară când merg la Jocurile Olimpice. Am ales să reprezint România grație Federației Române de Triatlon și cred că toată lumea are de câștigat. Încerc să ajut federația, să ajut sportivii tineri și, în curând, România să aibă reprezentanți la competițiile internaționale cel puțin la nivelul la care am ajuns eu. Nu sunt perfect, dar am multă experiență”, a declarat pentru gsp.ro, Duchampt.

Foto: Felix Duchampt

Ana-Maria Popescu, medalie de argint la Tokyo

Ana Maria Popescu a adus prima medalie delegației României la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Spadasina de 35 de ani a fost învinsă în finală de Sun Yiwen (29 de ani), cu scorul de 10-11. După timpul regulamentar, scorul a fost egal, însă chinezoaica a reușit să se impună în prelungiri, acolo unde are câștig de cauză sportiva care ia primul punct.

Foto: International Fencing Federation