La Timişoara au fost prezenți reprezentanţii IAU (Asociaţia Internaţională de Ultraatletism) care au verificat cerinţele impuse de organizarea unui campionat de atletism de talie europeană.

Reprezentanţii IAU s-au asigurat că cerinţele impuse organizatorilor Campionatului European de 24 Ore Alergare (26-27 mai 2018, Timișoara) sunt respectate, iar campionatul se va putea desfăşura în cele mai bune condiţii. Organizatorilor Campionatului European de 24 Ore Alergare (Federaţia Română de Atletism şi Super Sports Club) le-au fost impuse, odată cu câştigarea dreptului de organizare, o serie de reguli obligatorii, detaliate în cele 3 ghiduri IAU:  Ghidul Organizatoric, Ghidul Tehnic şi Ghidul de Protocol. Ghidurile detaliează cu acurateţe caracteristicile pe care trebuie să le îndeplinească traseul de concurs, spaţiile de cazare, modul de organizare a competiţiei, ceremonialul de deschidere şi premiere etc. Competiţia europeană are reguli stricte legate de fiecare aspect al competiţiei şi organizatorii trebuie să se asigure că pot susţine toate aceste obligaţii, indiferent de condiţiile meteo sau de altă natură.

Detaliile merg de la descrierea locurilor de cazare şi cerinţele minime de confort necesare, la amplasarea pe traseu a corturilor (ale ţărilor participante, cortul medical, anti-doping, cortul VIP, cortul pentru presă) şi până la ce alimente trebuie să conţină mesele alergătorilor sau în ce spaţii trebuie să fie organizate ceremoniile de deschidere şi de decernare a premiilor. Din partea IAU au sosit la Timişoara Francisco Antonio Sanchez Rico – IAU General Coordinator (Coordonatorul General de proiect din partea IAU – Asociaţia Internaţională de Ultraatletism) şi Francisco Montanes Gomez – IAU Technical Delegate (Delegatul tehnic din partea IAU – Asociaţia Internaţională de Ultraatletism).

”Suntem emoţionaţi şi bucuroşi că am reuşit să trecem cu brio acest test, acela al verificării condiţiilor de desfăşurare a Campionatului European de 24 Ore Alergare. A fost necesar un volum imens de muncă pentru a ne asigura că am acoperit cu succes toate capitolele din ghidurile IAU. Aprobarea detaliilor organizatorice ne onorează şi ne stimulează pentru a demonstra că în România se poate organiza cu succes o competiţie de asemenea anvergură”, a precizat Diana Amza, preşedintele Comitetului de Organizare a Campionatului European de 24 ore alergare.

Organizatorii au ales ca hoteluri pentru cazarea delegaţiilor de sportivi Hotel Timişoara, Hotel Continental şi Hotel Nh, urmând ca sediul principal – cel unde vor avea loc conferinţele de presă pre şi post eveniment, şedinţa tehnică pentru alergători etc – să fie stabilit la Hotel Timişoara. Lista de participanţi va fi definitivată în cursul lunii aprilie şi se aşteaptă să cuprindă cca 170 de ultraatleţi din 26 de ţări. Pentru prima dată în istorie, România va avea un lot naţional de ultraatleţi care o va reprezenta la Campionatul European.

Cine este Asociația Internațională de Ultraatletism

IAU (Asociaţia Internaţională de Ultraatletism) a fost fondată în Austria, în data de 22 aprilie 1984. În septembrie 2012 organizația și-a mutat sediul în statul Monaco, iar din martie 2013 lucrează sub patronajul Federației Internaționale de Atletism (IAAF). Organizația este dedicată dezvoltării alergării pe distanțe lungi, supunându-se regulilor și regulamentelor IAAF. Cu toate că în peisajul atletismului mondial este încă o disciplină tânără, chiar dacă inițial asociația a luat ființă la ințiativa unui grup restrâns de alergători inimoși, implicarea federațiilor naționale, dar mai ales sprijinul consistent al IAAF, au făcut ca la ora actuală IAU să numere nu mai puțin de 75 de țări membre, printre care, normal, și România. Unul dintre obiectivele de bază ale IAU este promovarea și dezvoltarea în lume a alegării pe distanțe lungi, prin încurajarea activităților specifice pe întreg mapamondul.

De când IAAF a aprobat desfăşurarea acestui tip de alegare și mai ales ratifică recordurile mondiale, vârful de lance în ceea ce privește competițiile IAU îl reprezintă Campionatul Mondial de 100 km, dar și întrecerile de acest fel în ariile continentale ale IAAF, respectiv EA (Federația Europeană de Atletism). Totodată, IAU mai organizează campionate mondiale, europene de 24 de ore, campionate mondiale de trail, ca și pe cele de 50 km.

– Comunicat de Presă –