Alexandru Zlatan / fidal.it

Așa pierde România talente! Zlatan, record național!

Duminică a fost făcut un nou record național la Juniori I. Nu, nu căutați prin rezultatele Federației Române de Atletism, nu o să găsiți nimic! Oficialii de acolo habar nu au că există un român care a fugit pe 100 de metri un timp mai bun decât recordul național! Ignoranță? Nici nu mai contează pentru că sprinterul vrea să alerge pentru Italia!

Pe 29 mai, la startul unei competiții organizate în Gavordo, Italia, s-a prezentat Andrei Alexandru Zlatan (17 ani). În calificări a alergat cei 100 de metri cu 10:69, timp care l-a dus în finala 2. Acolo a făcut record personal, 10:50! Viteza vântului: +1m/s. Recordul nostru la Juniori 1, la 100 de metri, a fost realizat în 2015 de Andrei Melnicescu, care a alergat la Pitești în 10:54.

rezultate-zlatan-alex-italiaDin păcate, ignoranța și lipsa de reacție a oficialilor Federației Române de Atletism ne costă pierderea unor juniori buni care pot deveni, pe viitor, seniori foarte buni. Cazul lui Andrei nu este singular. Tot în Italia trăiește și Ștefan Gavril (26 de ani), care are timpi pe 1.500 de metri de top 10 la nivel național, sau Mirela Alice Cherciu (22 de ani). Mai mult ca sigur aceștia nu sunt toți. ”Nu avem pe cineva care să se ocupe special cu monitorizarea acestora. Dacă îi vedem la concursuri atunci vedem cum facem! Recordul nu poate fi omologat”, ne-a spus secretarul general al FRA, Ion Buligă.

recorduri-nationale-juniori1Federația Română de Atletism ar putea să arunce la gunoi acest ”je m’en fiche” care pare să devină un slogan al forului din Primo Nebiolo și să urmeze exemplul Federației de Fotbal. Organizația condusă de Răzvan Burleanu a organizat trialuri în străinătate pentru a descoperi tinerii fotbaliști proveniți din masiva imigrația română, mulți din componenții echipelor naționale de juniori fiind copii cu domiciliul în Spania sau Italia. Este cunoscut cazul lui Nicușor Craiu (17 ani), fotbalist care a petrecut 6 ani la Real Madrid, la 16 ani transferându-se la Villareal.

Zlatan: ”Vreau foarte mult să alerg pentru Italia”

Andrei Alexandru Zlatan este născut în București și a ajuns în Italia când avea numai 2 ani. Înțelege românește, dar nu mai o poate vorbi (n.r. – discuția s-a purtat în engleză și italiană). A început atletismul în 2013 și își dorește foarte mult să alerge pentru Italia. ”Încă nu am cetățenia italiană și sunt șanse foarte mici să particip la Campionatele Mondiale de Juniori, competiție pentru care am barem (n.r. – 19-24 iulie). Vreau foarte mult să fug pentru Italia”, ne-a spus supărat Alessandro. ”Chiar dacă mi-ar zice cineva să alerg la Mondiale pentru România nu aș face-o pentru că apoi ar trebui să stau 3 ani ca să pot reprezenta Italia”, a adăugat atletul antrenat de Giampaolo Cellario. Obiectivele tânărului din Peninsulă? ”În acest an, 10:40 pe 100 de metri și 21:20 pe 200 de metri”, ne spune sigur pe el. Jocurile Olimpice de la Tokyo, din 2020? ”Calm, calm. Deocamdată Europenele de Juniori din 2017”, adaugă bucureșteanul. Zlatan are doi idoli. Unul este italianul Pietro Mennea (60 de ani), care în 1980 câștiga medalia de aur la JO, iar celălalt, Trayvon Bromell, americanul care la 20 de ani are un PB pe 100 de metri de 9:84, și spune cu amărăciune că, din păcate, în România nu sunt sprinteri foarte mari. (foto: fidal.it)

PB, Alex Zlatan

  • 60m – 6:84
  • 100m – 10:50
  • 200m – 21:46 (la 13 sutimi de secundă de recordul național la Juniori 1)
  • 200m sală – 22:12

zlatan-doi