Meldonium
Meldonium

Amnistie pentru sportivii prinși cu Meldonium!?!

4shop.ro

Agenția Mondială Antidoping (WADA) a anunțat că prezența unei cantități mai mici de un microgram de meldonium în eșantioanele recoltate sportivilor cu ocazia controalelor antidoping efectuate înainte de 1 martie este acceptabilă, din cauza lipsei de cerititudine în ceea ce privește durata de eliminare a medicamentului din corp.

”Dacă se află că atletul nu știa sau nu suspecta că substanța încă se afla în organism după 1 ianuarie 2016 atunci se poate spune că nu a fost vina sportivului sau că a fost neglijență. Nu știm cu siguranță deocamdată cât timp rămâne în organism”, se arată în comunicatul WADA. Meldonium este o substanță inclusă de AMA pe lista produselor interzise începând cu data de 1 ianuarie 2016. Cele două sportive din România, atleta Mirela Lavric și biatlonista Eva Tofalvi, au fost depistate pozitiv la meldonium după 1 martie. Tofalvi a fost testată în afara competiției în data de 8 martie, la Oslo, timp ce Lavric a fost depistată pozitiv cu ocazia Campionatelor Mondiale de atletism în sală de la Portland (16-20 martie). Lavric a declarat la Dolce Sport că va contesta decizia IAAF: ”Sunt o sportivă de nivel înalt, am făcut performanţă de atâţia ani. Am făcut zeci de controale doping, pe plan internaţional, naţional, mereu a fost totul în regula, am concurat curat, am făcut un sport curat. Cum ştiţi, cu acest medicament e o problemă pe plan mondial, l-am folosit, dar l-am folosit până în decembrie 2015. Şi eu sunt şocată de această veste. Deocamdată încă se fac teste să vadă la cât timp iese substanța din organism, nu se ştie nimic. Mi-a fost prescris după mai multe probleme, sinuzita mea cronică, probleme cardiace şi l-am folosit la prescripţia medicului”.

Adelina Pastor, colega lui Lavric în ștafeta de ”bronz”, supărată foc

Adelina Pastor / foto: Marian Burlacu

Una dintre colegele Mirelei Lavric de la ștafeta de 4×400 de metri care a câștigat bronzul la Campionatele Mondiale de atletism de sală de la Portland, Adelina Pastor, a declarat la Dolce Sport că este dureros pentru România ce s-a întâmplat: ”Cine să fie de vină? În primul rând ea, nu vreau să o pun la zid și să arunc cu pietre, dar trebuia să își asume această greșeală. Să recunoască! În trecut a mai fost suspendată o fată de la 1.500 de metri, acum doi-trei ani (n.r. – Adelina Pastor face referire la Roxana Bârcă, atletă de a cărei medicamentație s-a ocupat tot Vasile Oșean, cel despre care președintele FRA, Sandu Ion, a spus că i-a dat Meldonium și lui Lavric). A fost medic la lotul național de atletism cel care e medicul ei personal, dar a fost dat afară după acel incident. Au mai fost sportivi la el după asta și vedeți ce s-a întâmplat. Scuzele nu mă mai impresionează cu nimic. Dacă era o fată care să-și asume responsabilitatea de a nu mai alerga, trebuia să lase o altă fată. Oricine ar fi alergat, medalia era aceeași, nu era o diferență mare între ele. Pentru mine, eu nu mă mai gândesc să mai particip la ștafetă. Vreau să alerg pe cont propriu de acum încolo”, a spus Adelina Pastor.