Orientare, cartare
Orientare, cartare

Am făcut hartă de orientare, sprint, în Otopeni! Cum?

S-a folosit o aerofotogramă, un plan urbanistic, un calc, niște pixuri colorate și, cel mai important, un antrenor de orientare, pe Florin Țuncu de la CS Sport O Runners, care a muncit în locul nostru.

Ne-am întâlnit în Otopeni în fața blocurilor care dau în DN1 și am fost înștiințați că nu-i mare brânză să faci o hartă de orientare, de sprint, pentru cursele de parc-oraș. Să vedem! ”Nu e ceva foate greu!”, ne-a spus Florin care avea în mână o planșă de plexiglas pe care erau prinse atent niște foi. ”Dedesubt este o aerofotogramă a zonei – se poate lua de pe google, apoi planul urbanistic cerut de la primărie – element care poate să și lipsească, și deasupra o foaie de calc pe care o să facem o schiță a zonei. Și, din câte vezi, am și pixuri colorate și o busolă”, a enumerat ”ustensilele” antrenorul de la CS Sport O Runners. Am înconjurat pe rând blocuri, garaje, tufișuri, copaci izolați, am ocolit sârmele de întins rufe, nu ne-a scăpat nici scările. ”Acolo, sus pe scări, după perete, se poate pune un post”, ne-a arătat Florin un loc care ar fi bun să te pitești la un joc de-a v-ați ascunselea.

Florin Țuncu
Florin Țuncu

După ce a fost ”cercetată” și ”desenată” toată zona, ”punctate” pe calc toate elementele găsite pe teren, urmează digitalizarea informațiilor. ”O să scanăm calcul, îl calăm și, în OCAD, vectorizăm simbolurile, facem harta așa cum va arăta ea la concursuri. Simbolurile trebuie să respecte normele federației internaționale, denumite ISOM și ISSOM (n.r. – simbolurile internaționale pentru hărțile de orientare de sprint)”, a continuat Florin.

calc-orientareCe este OCAD? Este explicat detaliat în cartea ”Totul despre orientare, ghid pentru sportivi, antrenori și arbitri” a doctorului Nicolae Stroescu: ”Este un program de grafică vectorială care servește la digitalizarea oricărei hărți. Cu uneltele grafice aflate într-una din barele de scule ale programului, se desenează peste harta din fundal (n.r. – calcul, în cazul nostru) toate elementele care trebuie să apară pe o hartă de orientare”. ”După ce o scoți la imprimantă trebuie și verificată. De altcineva! Să nu lipsească ceva sau să fi apărut modificări în teren”, a adăugat Florin. Nu, nu pare foarte greu, dar nici simplu nu e!

Galerie: hărți de la concursuri de sprint, parc-oraș, făcute de organizatorii acelor competiții