Alergare în familie

Alergările alături de familie, unesc și relaxează

Există o vorbă: ”Familiile care se joacă împreună, rămân împreună”. O distracție care să-i includă atât pe părinți cât și pe copii poate fi și alergatul, o activitate sănătoasă, atractivă, care întărește legăturile dintre membri unei familii. Trebuie doar puși în picioare pantofii de alergare, legate bine șireturile și dat drumul la fugă!

Alergatul părinților împreună cu copiii lor, că e vorba de participare la o cursă sau de o fugă în timpul liber, este o activitate la care toată lumea trebuie să se distreze și nu una în care trebuie alergat după un record personal. Se poate lua parte la FunRun-uri, unde toți se pot simți bine, indiferent de vârstă sau de nivelul de pregătire; la cursele pentru familii de la marile evenimente de alergare, unde de obicei unul din părinți ia parte la cursa principală (maraton sau semimaraton); sau la evenimentele de orientare în alergare, un sport unde atmosfera este familială și ”prietenoasă” și unde se dezvoltă atât calitățile motrice cât și cele intelectuale.

Se mai poate alerga în familie și la unele competiții organizate de cluburile de atletism, uneori părinții fiind lăsați să fugă alături de copiii lor, mai ales dacă aceștia sunt la vârste mai mici. Cluburile trebuie să se asigure că înregimentează cât mai mulți puști pentru a avea apoi, mai târziu, seniori care să ajungă în top în clasamente. Astfel de evenimente sunt organizate de obicei în străinătate, mai puțin la noi, cu ajutorul lor fiind captată atenția atât a copiilor cât și a părinților. Și weekend-urile sau concediile pot fi transformate în mini ”cantonamente” de alergare. Familia poate porni într-o locație relaxantă, revigorantă, și acolo poate face antrenamente împreună, poate vizita anumite obiective turistice în alergare, poate participa la curse, dacă ele există. 

De ce să ții cont când alergi alături de familie

  • Alergatul în familie, părinți și copii, de ce nu, și bunici, nu reprezintă o cursă. Nu toată lumea e la fel de antrenată, la fel de puternică sau la fel de competitivă și deci nu are rost ca cei mai slabi să fie împinși să facă ceva ce nu pot sau ce nu vor să facă. E doar o oportunitate ca familia să fie împreună și să se relaxeze.
  • Dacă totuși se dorește mărirea numărul de kilometri sau a vitezei, trebuie o planificare atentă ca astfel toată lumea să fie pregătită pentru acest salt calitativ și cantitativ, astfel încât toți să dorească această ”corvoadă” și nimeni să nu se accidenteze.
  • Trebuie alergat mereu în ritmul celui mai slab din grup, pentru ca acesta să nu se demoralizeze. Dacă un membru al familiei are nevoie de o sesiune de antrenament mai tare, trebuie făcută cu o zi înainte sau după.

De ce să alergi alături de copii

Copiii se pot plictisi de alergare la fel de repede pe cât au fost impresionați când au descoperit-o. În plus, dacă sunt împinși de la spate mai mult decât trebuie vor ajunge să refuze să iasă din casă, de aceea introducerea în acest sport trebuie făcută cu atenție, fără a trece anumite etape. Cu toate astea, sunt numeroase motive pentru care părinții ar trebui să alerge alături de odraslele lor, iată câteva dintre ele.

  • Alergarea este poate cea mai perfectă activitate care poate fi făcută împreună cu cei mici. Este încurajat un mod de viață activ și sănătos și în același timp copilul poate descoperi oameni care să-l inspire și personaje care să-l motiveze;
  • Alergarea poate constitui o metodă prin care să te apropii de copiii tăi, iar dacă nu pot să alerge cât ai tu de gând poți să-i iei cu tine atunci când faci încălzirea;
  • Dacă v-ați apucat de curând de alergat înseamnă că nu parcurgeți distanțe mari și nici nu fugiți repede, deci e un moment bun să o faceți alături de cei mici, care pot astfel să se simtă implicați în cea mai nou activitate pe care părinții lor au descoperit-o;
  • Participarea la curse alături de familie dă posibilitatea copiilor să interacționeze cu alți copii, să descopere astfel că nu sunt singuri, să vadă că există numeroși puști și părinți care fac exact același lucru, care duc la capăt cu zâmbetul pe buze o activitate care necesită efort.

Poți beneficia de alergările alături de familie și dacă ești un alergător împătimit

Dacă unul din părinți este alergător pasionat, care se antrenează aproape ca un profesionist, care face tempo-uri, fartlek, bucăți și alergări lungi, atunci alergarea alături de familie, din punct de vedere sportiv, ar putea însemna o pierdere de timp. Totuși, nu este așa! Pentru că dacă se fuge alături de familie după o alergare tare atunci poate fi considerat că a fost făcut un antrenament de refacere și pentru că alergarea alături de familie, chiar și la un ritm scăzut, înseamnă și mai mulți kilometri adăugați la media lunară.

UNIQA Asigurări Bucharest 10k& FAMILY RUN deschide sezonul evenimentelor de alergare din acest an lansând provocarea de a petrece o zi în aer liber alături de cei dragi și de a alerga împreună, în paralel cu atleții români și străini, îmbinând performanța – Uniqa Asigurări cursa Individuală 10 kilometri, cursă acreditată și inclusă în calendarele internaționale sau cursa Volkswagen Ștafetă (2X 5km)– cu distracția în familie, Carrefour cursa Famiilor(1,5km/3.5km), cursa Adolescenților(3,5km) și cursa Bebelușilor(4,2195m). Aflată la cea de-a treia ediție, UNIQA Asigurări Bucharest 10k& FAMILY RUN va avea loc pe 1 aprilie cu punct de strat și sosire în Parcul Izvor.

(foto: countryfile.com, towntalk.co.uk)

(Bibliografie: runnersworld.com, active.com, activekids.com, competitor.com, realbuzz.com, parents.com, tataincepator.ro, motherandbaby.co.uk, activeforlife.com, health.usnws.com, runtothefinish.com)