Un concurs special, cu un traseu inedit, Călătorie între Cer și Pământ, 10-11 iunie la Târgu Ocna, este o cursă organizată în premieră, în care se aleargă prin mina de sare Trotuș, până la 240 de metri adâncime, peste dealurile de la poalele munților Nemira, până la 533 m altitudine, și, da, chiar și prin primăria localității.

Cum se aleargă prin primăria localității? La finalul curselor, participanții intră în Primăria Târgu Ocna, printr-o ușă laterală, urcă scările din interior, ies pe ușa din față, și după alți câțiva zeci de metri trec linia de finiș.

Cum se aleargă la 240 de metri sub pământ? După un fals plat de 1,3 km, plecare din centrul Târgu Ocna, pe străzile orașului, după ce se trece prin tunelurile de depozitare a sării, se intră în mina Trotuș. Se coboară pe tunelul de acces auto al minei, vreme de 3,1 km, traseu măsurat cu borne din sută în sută de metri (bornele de măsurare ale minei), se aleargă aproximativ 600 de metri prin salină și apoi se revine la suprafață pe unde s-a intrat. Aproape 7 kilometri de alergare pe sare, la răcoare, cu frontala pe cap (chiar dacă există lumină, purtarea frontalei este obligatorie), ascuns de razele Soarelui, într-o atmosferă salină perfectă pentru plămânii tuturor.

Cum se aleargă pe dealurile de la poalele munților Nemira? Pregătiți-vă de poteci prin iarbă și pe pământ, de drumuri pietruite, de cărări prin păduri, prin dealurile care prezintă și câteva pante mai serioase, care ar putea încetini elanul, mai ales că apar după ce s-a ieșit din răcoarea subteranului și se desfășoară sub privirile strălucitoare ale Soarelui.

Cum se aleargă la Călătorie între Cer și Pământ? Și prin pământ și pe deasupra lui, adunându-se aproape 700 de metri diferență pozitivă de nivel! Este în același timp un concurs outdoor – cu puțin asfalt (aprox. 3km) și mai multă potecă (aprox. 11km), indoor – poate o sută de metri în Primăria orașului Târgu Ocna, și underground – aprox. 7km până în străfundurile minei Trotuș, la 240 m adâncime, și înapoi la suprafață. Nu-l ratați!

4run.ro a fost invitat la un Test RUN, pe traseul de semimaraton al ”Călătorie între Cer și Pământ”. O invitație căreia i-a răspuns cu plăcere, mai ales că traseul propunea accesul până la 240 de metri adâncime în salina Trotuș, o alergare în minele de sare nefiind ceva care se poate face oricând. Am descoperit un oraș, Târgu Ocna, așezat calm la poalele culmilor liniștite ce vin dinspre Munții Nemira și Berzunți; am făcut o fuga prin salină, până în galeria de jos și înapoi, răcoroasă, într-o lumină de crepuscul, într-un aer încremenit care inspirat parcă te făcea să guști sarea, care ar trebui repetată cu fiecare ocazie ivită; iar parcurgerea dealurilor pe alocuri umbrite de pădure, pe alocuri înierbate, cu pante de obicei domoale, uneori accentuate, cu priveliști ”de tablou” extinse până hăt departe, a reprezentat porțiunea de luptă cu căldura Soarelui care încetinește orice ”viețuitoare”, fie ea în alergare sau pe MTB, ”dilatând” totodată timpul înregistrat pe cronometru.

Ne vedem la Târgu Ocna!

Înscrierile on-line au loc până pe data de 7 iunie, ora 23:59, locurile fiind limitate la 250 de concurenți alergare, 250 MTB. Pentru cei care pot duce ambele curse, organizatorii au decis să reducă substanțial contribuția de participare. Înscrieri și detalii taxe, aici → calatorie.transalpinbike.ro/#inscrieri

POZE ÎN ALERGARE la Călătorie între Cer și Pământ

Călătorie între Cer și Pământ este un concurs de MTB, pe un traseu variat și inedit, care a ajuns în acest an la ediția a V-a, organizatorii introducând în premieră și o zi de alergare, un traseu de 21 de km cu aproximativ 700 de metri diferență pozitivă de nivel și un cros de 5 kilometri. Evenimentul care se desfășoară la Târgu Ocna, Bacău, pe 10 iunie alergare și pe 11 iunie ciclism, prezintă un traseu care traversează micuțul și curatul oraș de la poalele munților Nemira, urcă pe dealurile din apropiere, coboară în subteranele minei de sare Trotuș (Salrom, salina.ro) și parcurge chiar și scările primăriei. Detalii despre cursă, pe site-ul oficial → calatorie.transalpinbike.ro

Pe scurt, traseul, atât cel de alergare cât și cel de MTB, cuprinde o succesiune de  străzi urbane, tuneluri de sare care se afundă spre ”centrul” Pământului, labirintul format din coridoarele largi ale minei, cărări și poteci pe dealuri, umbrite sau expuse Soarelui, și interiorul Primăriei Târgu Ocna. Detalii traseu, aici → calatorie.transalpinbike.ro/#traseu.

Atenție, traseul făcut de noi la Test RUN, diferă puțin de varianta oficială pe care o găsiți în harta de mai jos.   

Program Călătorie între Cer și Pământ → calatorie.transalpinbike.ro/#program

Vineri, 9 iunie

 • 17.00-21.00: înscrieri și preluarea numerelor de concurs, alergare și MTB (Casa de Cultură din piațeta primăriei Târgu Ocna).

Sâmbătă, 10 iunie

 • 8.30-10.30: înscrieri și preluarea numerelor de concurs (Casa de Cultură din piațeta primăriei Târgu Ocna);
 • 11.30: aliniere la start, ședință tehnică;
 • 12.00: START Alergare, toate distanțele (4 ore timp limită semimaraton);
 • 16.00: Premierea;
 • 17.00: Tragere la sorți pentru concurenți și pentru public.

Duminică, 11 iunie

 • 8.30-10.30: înscrieri și preluarea numerelor de concurs (Casa de Cultură din piațeta primăriei Târgu Ocna);
 • 11.30: aliniere la start, ședință tehnică;
 • 12.00: START MTB (120 minute de concurs);
 • 16.00: Premierea;
 • 17.00: Tragere la sorți pentru concurenți și pentru public.

(foto: 4run.ro & calatorie.transalpinbike.ro)