Alergarea pe pistă e strict reglementată de IAAF, cel puțin în ce privește competițiile. Toată lumea fuge în sensul invers acelor de ceasornic, sens trigonometric – direcția de alergare trebuie să fie cu mâna stângă spre interior! Indiferent de probă! Dar nu a fost și nu este mereu așa!
În vechime, în Grecia antică, s-a alergat în sensul acelor de ceasornic. Sens de alergare care în unele locuri a fost păstrat până în timpurile moderne. La Oxford și Cambridge s-a fugit în acest fel până în 1948. În timpurile primelor două ediții ale Jocurilor Olimpice, Atena și Paris, se pare că s-a alergat tot în sensul acelor de ceasornic. Din când în când și în timpul întrunirilor atletice din zilele noastre se optează pentru fuga în sensul acelor de ceasornic pentru anumite probe. A fost cazul ediției din 2011 a Diamond League de la Bruxelles, la proba de 400 de metri (cu alergători belgieni). Cursa a fost câștigată de Stef Vanhaeren (finishul este chiar la ieșirea din turnantă!).
Ne-am obișnuit să vedem atleții sprintând spre finish, să întoarcem capul, în timp ce îi urmărim venind în viteză, de la stânga spre dreapta. Regula nu este vizibilă numai în altetism, același lucru se întâmplă în cursele de bicicletă pe velodrom, în patinajul viteză sau în roller derby. Regula a fost impusă și în cazul curselor de ogari sau de cai, pe hipodrom. (poza: atni.be)
De ce se aleargă în sens trigonometric? Explicații!
- Vena cavă superioară colectează sângele cu ajutorul inimii, organ așezat în stânga corpului, fiind ajutată de forța centrifugă care rezultă în urma alergatului în sens invers acelor de ceasornic. Dacă s-ar alerga de la dreapta spre stânga, se pare că oboseala ar interveni mai repede.
- Organismul uman este puțin mai greu pe partea stângă unde e inima, astfel că există o tendință foarte mică de înclinare spre stânga. O alergare în sensul invers acelor de ceasornic devine astfel un avantaj pentru sportivi.
- Din cauza mișcării de rotație a Pământului, un sportiv din emisfera Nordică ar avea un avantaj fugind în sens invers acelor de ceasornic, deci ar putea scote timpi mai rapizi. În emisfera Sudică însă, după cum se știe, ”totul e pe dos”. 🙂
- În majoritatea limbilor de pe Terra se citește de la stânga la dreapta și din cauza asta spectatorii se simt mai bine când văd curse care se desfășoară în sensul invers acelor de ceasornic. Lucrurile ar trebui să fie însă ciudate pentru chinezi, japonezi sau arabi, unde se citește de la dreapta la stânga. 🙂
- Majoritatea oamenilor sunt dreptaci și deci pentru ei ar trebui să fie mai ușor să alerge în sens invers acelor de ceasornic. Stângul, fiind un picior folosit mai mult la suport, este mai bine să fie pe partea de interior a pistei.