Dopaj
Dopaj

”Afară pe viață din sport! Să nu-i lase la Rio!”

4shop.ro

Atleții români nu iartă! Pedeapsa pentru dopajul din Rusia trebuie să fie dureroasă! ”E un furt! Un furt la scară mare! Trebuie penalizați drastic”, ne-a spus singurul maratonist din România calificat la Jocurile Olimpice, Marius Ionescu.

Eugen Șorop, alături de colegi - Marius Bușcă, Andrei Ștefana, Daniel Lupulescu, Ionuț Zincă și Marius Ionescu
Andrei Ștefana, Daniel Lupulescu, Marius Ionescu, Eugen Șorop, Marius Bușcă, Ionuț Zincă

”Ce au făcut ei este un furt. Un furt calificat, la scară mondială! Trebuie penalizați drastic! Nu trebuie trecut deloc cu vederea. Toți cei vinovați, scoși pe viață afară din sport!”, a comentat maratonistul Marius Ionescu acuzațiile aduse de o comisie WADA (Agenția Mondială Anti-Doping) Rusiei. Pe scurt: dopaj controlat de stat, spioni ai fostului KGB infiltrați printre agenții anti-doping, sportivi obligați să se dopeze, laborator anti-doping care ascundea sub preș probele negative, mită de milioane de euro pentru oficialii IAAF pentru a închide ochii. ”Să nu-i lase să participe la Rio, la Jocurile Olimpice! E foarte grav ce au făcut. Asta este hotărârea absolut normală care trebuie luată. Trebuie suspendați! Și, dacă nu se întâmplă acest lucru, Federația Rusă de Atletism, dacă are onoare, ar trebui să nu se mai prezinte la Rio! Dacă are onoare!”, a adăugat și Daniel Lupulescu, campion național la maraton în 2013 (locul 2 în 2014 și 2015). ”Atletismul nu mai este de mult un sport alb. Tocmai din cauza celor care se dopează și care fură. Cum e la fotbal, din cauza pariurilor”, a continuat atletul din Târgu Jiu.

De asta ajung unii să fugă ca mașinile! Nu cred că se va rezolva ceva – Andrei Ștefana, campion național 3.000 m obstacole

Nicolae Soare

”Toată lumea se aștepta să se întâmple. Nu chiar să fie prinși toți, dar… Nu știu dacă stopează ceva asta! Stau și mă gândesc acum că la Universiadă am terminat pe doi, după un rus. O fi și el pe listele alea?”, a comentat scandalul din atletism Nicolae Soare (foto, dreapta), buzoianul care va intra din decembrie în pregătire alături de Piciu și, cel mai probabil, în aprilie, va alerga un nou maraton pentru a face baremul pentru Jocurile Olimpice.

 

Mâine, vom prezenta un material cu Cristian Dragomir, antrenorul atletei Liliana Danci, consilier ministru MTS, despre cel mai mare scandal din istoria atletismului mondial

 

ULTIMA ORĂ

Fondatorul BALCO cere 4 ani de suspendare pentru Rusia

Victor Conte, fondatorul laboratorului BALCO, instituție care a produs substanțe dopante pentru mai mulți atleți americani de top, printre care și Marion Jones, consideră că Rusia trebuie să stea pe bară 4 ani: ”Nu merită să participe la următoarele Jocuri Olimpice. Dacă stau mai puțin de patru ani e ca și cum le-ai da o palmă peste umăr. Acești oameni sunt corupți, sunt oameni răi”. Și SUA a încercat să acopere probe: între 1988 și 2000, agenția anti-doping din SUA a fost acuzată că a ascuns peste 100 de teste pozitive.

Președintele IAAF, Seb Coe, a fost compromis de sistem

Lamine Diack
Lamine Diack

Lord Coe l-a descris pe fostul președinte, senegalezul Lamine Diack – un adevărat Al Capone care conducea operațiuni de extorcare -, acum în arest în Franța pentru că a acoperit dopajul rusesc, ca fiind un lider spiritual pentru care are o mare afecțiune și admirație. Mai mult, la finalul lui 2014, când a apărut documentarul ARD, a declarat convins că ”reportajul este un război asupra sportului meu”, cu alte cuvinte o făcătură. Tocmai din aceste cauze, președintele Federației Engleze de Atletism, Ed Warner, nu crede că boss-ul IAAF poate rezolva criza. ”Eram sigur că trebuie făcut ceva de acum un an. Nimic nu s-a mișcat. Am rămas tot în acest nor de suspiciune și la Mondialele de la Beijing”, a spus Warner care și-a pierdut încrederea în Coe, un luptător anti-doping pasionat înainte să devină șef la IAAF.

Șeful anti-doping din Rusia a demisionat

În urma acuzațiilor de dopaj organizat, șeful laboratorului din Moscova, Grigory Rodchenko, a demisionat. Boss-ul RUSADA a fost acuzat că a distrus 1.417 probe înainte de sosirea comisarilor în Rusia.

Și WADA i-a acoperit pe ruși

Președintele WADA, Craig Reedie, a confirmat că, imediat după documentarul ARD care acuza Rusia de dopaj, a trimis o scrisoare de felicitare federației ruse prin care transmitea că organizația pe care o conduce nu are de gând să acționeze împotriva ei. Scrisoarea a fost trimisă în aprilie 2015.

Probleme și în fotbal

În septembrie, același canal german care a dus la ”explozia” din atletism, ARD, a spus că în urma unui studiu făcut pe 4.000 de eșantioane de urină, prelevate de la 879 de jucători din Liga Campionilor de fotbal, s-a descoperit că 7,7% din fotbaliști aveau nivelul de testosteron ridicat.