Ancuța Bobocel a spus adio curselor de 3.000 de metri obstacole, probă la care a reprezentat România la Jocurile Olimpice de 3 ori, alergând pentru prima dată un 10.000 de metri, la GoldGala Fernanda Ribeiro, în Portugalia. Un debut foarte bun, 32 minute și 18 secunde, la 3 secunde de baremul pentru Mondiale, un timp între primele 10 în Europa.

Ancuța Bobocel nu a mai alergat 10 kilometri. A mai alergat în schimb semimaraton, cel mai bun timp al ei fiind 1 oră, 11 minute și 43 secunde. Debutul la această probă, la 10.000m, a fost în Portugalia, acolo unde a făcut un timp foarte bun, 32 minute și 18 secunde, la 3 secunde de baremul pentru Campionatul Mondial. ”Sunt extrem de fericită de ce am realizat. Este prima mea cursă pe pistă care a părut interminabilă”, a spus atleta pe contul ei de Facebook. Ancuța s-a destăinuit pentru 4run.ro despre cât de greu i-a fost să se despartă de proba de 3.000 m obstacole: ”Este un capitol încheiat. Despre motivele care mă fac să nu mai fug obstacole aș putea scrie un roman întreg. Mi-a fost greu să renunț pentru că este ceva ce am iubit 15 ani, care mi-a adus satisfacții enorme”.

Sunt mega-fericită. E o realizare mai ales că nu am fost pe proba asta până acum. A fost: WOW!

”Am nevoie să caut motivația și provocarea, în primul rând în ceea ce înseamnă antrenamentele. Să simt fluturași în stomac la fiecare 400 de metri din cele 15 bucăți! Să-mi zic: «Oare asta cât a fost?». Sau la 8×1.000m. Sau la 17k tempo progresiv. Mă simt ca un copil care a primit o nouă jucărie de care e foarte, foarte, entuziasmat! Și dornic să o descopere cât mai profund”, a adăugat atleta antrenată de Marin Istrate. ”Ba mai mult, am și o curiozitate maximă legată de cât de bine pot face asta. E frumos! Sunt optimistă!”, a continuat Bobocel.Sportiva din Drobeta-Turnu-Severin ne-a povestit și cum s-a desfășurat cursa, mai ales în ultimii kilometri. ”Portugheza care a terminat pe primul loc s-a desprins de mine de la kilometrul 7, în timp ce și oboseala își făcuse apariția. Am rămas la o diferență de 20 de metri de ea, care părea ca nouă după distanța asta 🙂 În momentul acela am cedat puțin psihic, îmi ziceam: «Ah, nu cred că rămân singură, cum țin eu ritmul ăsta?». Pentru că până acolo se alergase foarte tare, cu un ritm de sub 32 de minute”, explică Ancuța. ”De atunci a început și provocarea. Hai, Bobocel, să te văd! Simțeam că proba asta mă încearcă, râde de mine – Ha, ha, ha, e greu? 🙂 Data viitoare poate devenim prietene!”, a adăugat olteanca.

Cum a explicat Ancuța ultimii 3 kilometri din prima ei cursă de 10.000 metri

  • Kilometrul 8 (3.17:49): Aici am simțit că mi se urcă un urs în spate! 🙂
  • Kilometrul 9 (3.20:44): S-a întâmplat ceva foarte interesant în ce privește mușchii, efectiv mă concentram să țin frecvența pașilor pentru că nu mai îmi simțeam picioarele. O harababură se desfășura în mușchii mei! 🙂
  • Kilometrul 10 (3.14:41): În ultimele 2 ture din ultimul kilometrul simțeam o bucurie imensă pentru că peste doar 800 de metri se termina cursa. Dumnezeule, e mult prea lungă această probă pentru a fi practicată pe stadion! 🙂

Cursa Ancuței Bobocel, începând de la ora 1.00.36

În această lună au loc numeroase competiții internaționale, unele în desfășurare: Campionatul Mondial U18 din Kenya (12-16 iulie), Campionatul European de Juniori 1 din Italia (20-23 iulie), Campionatul European U23 din Polonia (11-17 iulie) și Campionatele Balcanice de Seniori din Serbia (15-16 iulie), la toate reuniunile atletice România având loturi numeroase. La finalul lunii, vor mai fi două competiții importante, Jocurile Francofoniei din Coasta de Fildeș (21-30 iulie) și Campionatul Mondial de Alergare Montană din Italia (30 iulie).