Adela Bălțoi / foto: Andra Panduru

Adela Bălțoi a debutat la Maratonul București

4shop.ro

Adela Bălțoi, atletă la Pandurii Târgu Jiu, a avut primul concurs de 42,195 kilometri în capitală, participând la ultimile trei ediții ale Maratonului București, cea mai bună apariție fiind în 2014 când a terminat pe locul 3 la general, devenind și vicecampioană națională.

”Anul trecut am fost cel mai bine pregătită, cel puțin așa am considerat eu. Dar pur și simplu nu a mers. Nu mi-au priit întoarcerile alea în loc, curbele alea, nu știu”, povestește Adela Bălțoi, care în 2015 a sosit pe locul cinci la Maratonului București Raiffeisen Bank (vicecampioană națională). Sportiva din Gorj, care face 11 antrenamente pe săptămână, uneori și 20 de kilometri pe zi, se gândește pentru câțiva ani să se axeze mai mult pe cros, pe pistă, și apoi să revină mai ”tare” la maraton. ”Mi-am dat seama că mi-e foarte greu să-mi revin după cursele astea lungi. După cel de la Viena (n.n. – aprilie), am zăcut foarte mult până să fiu bine. Acum alerg la încălzire mai repede decât o făceam la bucăți după acel concurs”, adaugă Adela. La Maratonul București din 2014, sportiva care nu a suferit nicio accidentare în carieră a avut cea mai bună cursă a iei pe distanța de 42 de kilometri și 195 de metri. A sosit a treia la general, vicecampioană națională, cu record personal, 2.55.11.

Înscrierile la Maratonul București Raiffeisen Bank (9 octombrie) se pot face pe www.bucuresti-maraton.ro până pe 25 septembrie. Se poate alege una din cursele: maraton (42 km), semimaraton (21 km), Ștafetă (4×10 km), Cursa Populară și Cursa Adolescenților (3,6 km). Vino și tu pe 9 octombrie alături de cei peste 14.000 de oameni din 60 de țări!

S-a născut și a crescut la Berlești, lângă Târgu Jiu, și până la 16 ani nu a făcut atletism. ”Nu credeam că o să mai fac niciodată dar am fost la niște probe, am câștigat tot și așa a început”, povestește Adela Bălțoi despre cum a luat contact pentru prima dată cu sportul. Olteanca a ajuns la Pandurii și aleargă pe toate distanțele posibile, pe toate suprafețele posibile și în toate probele posibile, dacă s-ar face un clasament pe aceste criterii ar fi prima. A fost acum un an pe locul 2 la maraton, pe 3 la semimaraton, la alergare montană și la ”obstacole”, pe 4 la cros și pe 5 la 5.000 de metri.

adela-baltoi-alergare-foto-andra-panduru”Vreau să fug un timp tare și nu o să mă las până nu o voi face. Eu îmi doresc foarte mult să fie din ce în ce mai bine, să alerg din ce în ce mai repede, chair dacă nu îmi iese mereu. Eu și când nu iese ce trebuie, îmi pun tot sufletul acolo, dau tot ce pot”, a declarat sportiva de la Târgu Jiu. Chiar dacă pare de nesperiat în curse, Adela spune că este foarte emotivă: ”Nu vreau să arăt ce simt, cum mă simt. Dar, dacă o să mă vedeți înaintea unui examen de-al meu, o să vă dați seama. Tremur toată, d-abia pot să deschid gura”.

Adela Bălțoi, arbitru
Adela Bălțoi, arbitru

Este și arbitru de fotbal

Îmbrăcată în negru, cu jambiere trase până sub genunchi, cu un fanion în mână, Adela Bălțoi ”ară” tușa urmărind atent fotbaliștii pentru a semnaliza ”centralului” ori de câte ori o infracțiune este comisă. ”M-am înscris la cursuri pentru că vream să câștig un ban în plus. Am avut inițial meciuri de băieți, juniori, iar acum am ajuns la liga V. Se mai înjură, dar cam atât. N-am pățit nimic. Testele fizice pentru arbitri mi se par foarte ușoare”, ne-a povestit Adela Bălțoi.

Harta Maratonului București Raiffeisen Bank. Hărțile de la celelalte probe din cadrul evenimentului de la București le puteți găsi aici.

harta-maraton-bucuresti-2016

Pe traseul Maratonului București, vor fi amenajate peste 20 de puncte de hidratare și divertisment, peste 20.000 de suporteri vor încuraja alergătorii alături de cântăreți, dansatori, toboșari. Peste 1.000 de oameni – organizatori, voluntari, forțe de ordine se vor asigura că duminică, 9 octombrie, capitala se transformă într-un oraș al sportului și distracției.

Este nepoata fostului dinamovist Alexandru Bălțoi

Adela bătea mingea când era mică cot la cot cu băieții. ”Eram cea mai fotbalistă dintre toți”, spune râzând sportiva. Unchiul ei este Alexandru Bălțoi, fotbalist care a debutat în prima ligă pentru Dinamo în anul 2000 și care a câștigat alături de ”câini” 2 campionate și două cupe al României. Atacantul a evoluat pentru formația din Ștefan cel Mare 48 de meciuri, marcând 12 goluri. (foto: Andra Panduru)

Adela, la Maratonul București

  • 2015: locul 5 (locul 2 la Campionatul Național, 2.59.14)
  • 2014: locul 3 (locul 2 la CN, 2.55.11)
  • 2013: locul 11 (locul 7 la CN, 2.59.25)

Adela Bălțoi, recorduri personale

  • 5.000 m – 16.53:85 (2016)
  • 10.000 m – 37.53:75 (2016)
  • Semimaraton – 1.17.17 (2015)
  • Maraton – 2.55.11 (2014)