Ancuța Bobocel

10 kilometri sau 10.000 de metri? Care e mai ușor?

Ancuța Bobocel se antrenează în acest moment pentru Campionatul Mondial de Semimaraton, dar noi am stat cu ea de vorbă și despre cursele de 10 kilometri. E mai ușor să le alergi pe pistă sau pe asfalt?

Ancuța Bobocel se gândește la Europenele de la Berlin, acolo unde vrea să alerge prima ei cursă de 10.000 de metri la o competiție majoră. Până atunci, va lua parte la Campionatul Mondial de Semimaraton (24 martie, Valencia), la Campionatul Național de Semimaraton și la Cupa Europei la 10.000 metri (19 mai). Olteanca, fostă specialistă de 3.000 de metri obstacole, este în cantonament în Portugalia, acolo unde ”învață” să fugă mai lung și mai ușor. Sunt cuvintele pe care i le-a spus maratonistul Marius Ionescu, și el cantonat pe meleaguri lusitane, care uneori o mai ajută la ”bucăți”. ”Pregătirea de la Monte Gordo s-a potrivit perfect pentru ce am eu de antrenat în această perioadă a anului”, ne-a spus sportiva din Drobeta Turnu-Severin care aleargă încă de anul trecut cu o durere în talpă: ”Piciorul este în proporție de 75% bine. Pe lângă problema din talpă am, de două săptămâni, la același picior stâng, și o bursită. Dar pun gheață mereu și cred că va fi bine”. Obiectivul la semimaraton? Unul pe care orice mare sportiv îl are, un nou record personal. ”Ar fi ideal să faci PB de la an la an, oricine vrea asta. Dar eu trebuie să demonstez și apoi să vorbesc. Rămân optimistă într-o mare combinație cu realistă! 🙂 Și, sper să dea foarte bine!”, ne-a spus Ancuța.

Ancuța Bobocel, 10.000m, debutDar ce înseamnă pentru Ancuța să alerge mai lung și mai încet? 🙂 Pe când făcea obstacole, probă la care a fost reprezentanta României la trei ediții ale Jocurilor Olimpice, alerga cei 3.000 de metri cu obstacole de obicei  în mai puțin de 9 minute și 40 de secunde, cu record personal de 9.25:70, ceea ce înseamnă 3.08 pe mie. ”Acum e mult mai relax”, ne spune râzând Ancuța, care are record personal pe 10.000 de metri de 32.18:93, o medie de aproximativ 3.13 minute pe mie. ”Incomparabil față de uzura trăită la obstacole. Am făcut, ajutată de Marius Ionescu, căruia îi mulțumesc că își face timp să mă ajute și pe mine și pe care îl respect foarte mult, 8 de 1.000 de metri la 3.06, cu 2 minute și jumătate pauză între ele. În altă zi, am făcut 5 de 2.000 de metri la 6.20 bucata (n.r. – 3.10 pe mie), altădată 3 de 2.000 de metri la 6 minute intervalul. Organismul meu e mult mai bine adaptat la acest gen de efort decât cum mă simțeam când făceam 4 de 1.000 la 2.58 fiecare repetare”, explică atleta antrenată de Marin Istrate.

Revenim însă la ”bătălia” dintre 10 kilometri și 10.000 de metri, aceeași distanță dar pe alt tip de suprafață, de aici și nume ”diferite” pentru aceeași probă. 🙂 ”E mai «ușor» pe șosea, clar! Asta pentru că, să alergi în stadion 10 kilometri, înseamnă să ai ture interminabile, 25 la număr. Când am fugit 32.18:93, în Spania, chiar am simțit că mă ia amețeala pe la kilometru 7-8 de la atâtea ture. Îmi venea să tai turnanta pe la groapa cu apă”, a precizat Bobocel. Totuși, pe asfalt dificultatea ar putea crește pentru că pot apărea pante sau pentru că vântul ar putea bate din față pe kilometri întregi. ”Mie îmi plac pantele. Mă avantajează pentru că am forță de la cursele de cros și viteza de la sezoanele de 1.500 de metri și 3.000 de metri obstacole”, spune olteanca.

Cum explica  Bobocel ultimii 3 kilometri din prima ei cursă de 10.000 de metri

  • Kilometrul 8 (3.17:49): Aici am simțit că mi se urcă un urs în spate!
  • Kilometrul 9 (3.20:44): S-a întâmplat ceva foarte interesant în ce privește mușchii, efectiv mă concentram să țin frecvența pașilor pentru că nu mai îmi simțeam picioarele. O harababură se desfășura în mușchii mei!
  • Kilometrul 10 (3.14:41): În ultimele 2 ture din ultimul kilometru simțeam o bucurie imensă pentru că peste doar 800 de metri se termina cursa. Dumnezeule, e mult prea lungă această probă pentru a fi practicată pe stadion!

Un băiat și 5 fete, la Campionatul Mondial de Semimaraton

România va avea doar un singur reprezentant la Campionatul Mondial de Semimaraton de la Valencia, pe Nicolae Soare. La fete, Ancuța Bobocel va fi însoțită de Roxana Bîrcă, Andreea Pîșcu, Cristina Simion și Paula Todoran. Cursa fetelor are startul la 18.05, iar a băieților la 18.30.